Connect with us

Kultúra

Program Cinematiku je známy, otvorí ho film Až do mesta Aš

Published

on

Reklama

Medzinárodný filmový festival predstaví v 4 kinosálach počas 7 dní 123 filmov. Začína sa už 7. septembra.

[singlepic id=34266 w=320 h=240 float=right]Nedočkavci nemusia čakať ani na slávnostné otvorenie. Premietať sa začne už o 14.00 h v Dome umenia. Na programe je ako prvý film Keď chlapec stretne dievča od francúzskeho režiséra Leoxa Caraxa. Práve jeho tvorbe je venovaná retrospektívna sekcia Cinematiku s názvom Rešpekt.

Reklama

Po otváracom ceremoniály premietnu časozberný dokument Až do mesta Aš režisérky Ivety Grófovej. Tragikomédia o nádeji je nakrúcaná na česko-nemeckom pohraničí a venuje sa ženám rôznych národností, ktoré prichádzajú do mesta Aš za prácou. Pozrite si krátky rozhovor s režisérkou:

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=hF-_ItDZMVY[/youtube]

Reklama

V amfiteátri premietnu PNky Cinema o 20.00 h ako prvý film Dokonalý zmysel a posledné projekcie úvodného dňa festivalu začnú o 23.00 h v kine Fontána (Tri pohreby) a v Dome umenia (Máme pápeža).

Pre mnohých pravidelných návštevníkov Cinematiku je vrcholom celého festivalu sobotná noc, počas ktorej sa v kine Fontána premieta až do skorého rána. Témou tej tohtoročnej je County & Eastern. Milovníkov tradičných westernov treba upozorniť, že na programe sú filmy, ktoré mapujú rôzne obmeny tohto žánru. County & Eastern otvorí o 23.00 h japonský film Nemilosrdný strelec, nasledovať bude Dobrý, zlý a divný od kórejského režiséra Kim Jee-Woona a tesne nad ránom odštartuje Serenity, western odohrávajúci sa na palube vesmírnej lode počas galaktickej občianskej vojny.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=JY3u7bB7dZk[/youtube]

Filmový maratón bude v Piešťanoch pokračovať aj počas nedele a pracovného týždňa. A neskončí ani záverečným ceremoniálom, po ktorom budú v stredu 12. septembra premietať jeden z najlepších slovenských filmov všetkých čias Slnko v sieti Štefana Uhera z roku 1962. Do kina môžu fanúšikovia filmu zájsť aj vo štvrtok. Vo Fontáne a v Dome umenia premietnu večer víťazné snímky festivalu.

Text: Martin Palkovič

REKLAMA
Camping Pullman - neseďte doma, príďte k nám

Populárne články