Connect with us

Kultúra

Augustín Rebro – muž, ktorý chránil piešťanské termálne pramene

Published

on

Reklama

V deň 85. výročia narodenia Augustína Rebra si v Balneologickom múzeu pripomenuli túto významnú osobnosť slovenského hydrogeologickéhoho výskumu a balneohistórie. Muž, ktorý zabezpečoval ochranu piešťanských termálnych prameňov pri výstavbe vodnej nádrže Sĺňava sa narodil 28. augusta 1927.

[singlepic id=34274 w=520 h=350 float=center]

Reklama

Pri tejto príležitosti vytvorili v Balneologickom múzeu prezentáciu venovanú jeho práci. Jej obsah venovala múzeu jeho manželka. Podľa riaditeľa Vladimíra Krupu, by na sprístupnenie tejto zbierky verejnosti potrebovali oveľa viac miesta, obmedzené priestory inštitúcie to však nedovoľujú.

„Augustín Rebro sa k svojmu odboru dostal v rámci svojich životných peripetií, ale vypracoval sa od základných robotníckych činností až na jedného z najlepších odborníkov v oblasti hydrogeológie na Slovensku,“ povedal Martin Kostelník z Balneologického múzea. Dodal, že pozostalosť, ktorú múzeu odovzdala manželka Augustína Rebra obsahuje okrem odborných písomností aj unikátne fotografie a jedinečný Rebrov vynález – termistorový teplomer používaný na teplotné profilovanie vrtov. Prístroj vyrobili v Chirane Piešťany.

Reklama

REKLAMA

Vďaka vynikajúcej znalosti latinčiny sa Augustín Rebro venoval aj prekladom odborných kníh z obdobia osvietenstva, ktorých hlavnou témou boli liečivé pramene. Okrem sprístupnenia dovtedy neznámych rukopisov Mateja Bela preložil aj dielo J. J. Torkosa Náčrt o piešťanských kúpeľoch a Adama Trajana Uzdravujúce piešťanské kúpele.

[nggallery id=1871]

Text a foto: Martin Palkovič

 

Populárne články