Connect with us

Kultúra

Pri Sĺňave je viac vodníkov než podvodníkov

Published

on

Reklama

Výtvarná súťaž na tému vodník pozná svojich víťazov. V bufete Dino pri Sĺňave návštevníci obdivujú kresby žiakov Základnej umeleckej školy Piešťany. Niektoré z nich vydajú ako pohľadnice.

[singlepic id=54659 w= h= float=center]

Reklama

Vyše tri desiatky portrétov bytostí žijúcich vo vode zdobia Dino od 11. júna. Porota vybrala spomedzi nich tri najlepšie. Víťazkami sa stali Tereza Haľamová, Gabika Baláková, Tereza Kubincová. Rozhodli o tom Svetlana Kromholcová, Margita Knapová, Tomáš Hudcovič a Viliam Tauber, ktorí ocenili všetky detské pohľady na fantastický svet vodníkov.

Podľa Alexandra Urminského, jedného z organizátorov výstavy, je dôležité deťom pripomínať postavy z rozprávok. „Poukázať na význam vodníkov bolo jedným z hlavných motívov akcie.“ Aj preto bolo jej súčasťou čítanie vodníckych príbehov.

Reklama

Tieto rozprávkové bytosti žili v minulosti podľa jeho slov pri každom z 20-tisíc slovenských mlynov. „Mlynov ubúdalo a ubúdalo a teraz by ste ich spočítali pomaly na prstoch dvoch rúk a jednej nohy. Zato podvodníkov pribúdalo a je ich stále viac a viac,“ myslí si Alexander Urminský.

Obrázky vystavené pri Sĺňave majú tento nepriaznivý pomer vylepšiť.

Text: mp Foto: th

Populárne články