Connect with us

Kultúra

Stredoveké dni v Hlohovci ponúknu bohatý program i sprievodné akcie

Published

on

Reklama

Už o pár dní zavítajú do Zámockej záhrady v Hlohovci stredoveké dni. Dvojdňový program začne dobovým sprievodom z mesta dopoludnia o 10:00 28.6. Hlavný program otvoria dopoludnia o 10:30 originálnym spôsobom – výstrelom z dela. Organizátori akcie si pre Vás pripravili bohatý historický program, kde budú mať návštevníci možnosť vidieť rôzne historické scénky napojené na históriu regiónu. Pripravené sú aj rôzne sprievodné aktivity, historické súťaže pre deti i dospelých o zaujímavé a hodnotné ceny, dobové atrakcie a tradične dobré jedlo servírované obsluhou v dobových kostýmoch.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vS1myTe0XdA[/youtube]

Reklama

Stredoveké dni v Hlohovci sú jediným podujatím tohto typu v danom termíne. Ide o 1. ročník akcie, ale akcia sa už teraz teší veľkému záujmu Hlohovčanov a širokého okolia. Ide o jedinečný typ historického festivalu, ktorý svojím návštevníkom prezentuje históriu Hlohovca a okolitého regiónu a ponúka priestor si na vlastnej koži vyskúšať rôzne historické dobové atrakcie a historické súťaže.

„Samotný hlavný program je vyskladaný rôznymi historickými vstupmi, a ako bolo spomínane budú priamo naviazané na históriu Hlohovca a regiónu. O prevedenie sa postarajú tie najlepšie historické skupiny z celého Slovenska pod dohľadom agentúry HECTOR,“ uviedol hlavný organizátor podujatia Peter Kolišťanik.

Reklama

Hlavnými lákadlami programu bude nepochybne vpád Tatárov a snaha obsadiť kráľovský hrad Solgagyór (neskorší Hlohovecký hrad). Hradby budú urputne chrániť templári z hradu Bagras. Takisto uvidíte ako sa sporili vinohradníci v časoch významných panovníkov a ako vlastne vznikol názov mesta Freistadt (hovorovo „Frašták“). Uvidíte aj spanilé jazdy husitov ako nemilosrdne drancovali mestá a okolie. Nebude chýbať lukostrelecký turnaj, ktorý bol radovánkou uhorských pánov. Program vyvrcholí vpádom tureckých vojsk na územie Hlohovca, ktorí nakoniec prelomili odpor Hlohovčanov a zmocnili sa mesta.

„Nezabudli sme ani na najmenších, pre ktorých je pripravené obrovské množstvo atrakcií, kde sa môžu zabávať pod dozorom našich animátorov, kým rodičia budú nasávať atmosféru festivalu plnými dúškami. Na každého čaká nepreberné množstvo podnetov, stačí sa len porozhliadnuť a vybrať sa za svojím záujmom,“ doplnil Kolišťanik.

Dobové atrakcie ponúknu možnosť si vystreliť z luku, kuše, hod sekerkou ako aj rôzne atrakcie pre deti ako napr. hod na jednorožca či jazda na drevenom koníku spojená s nabodávaním lancov (krúžkov). Veľkým lákadlom bude nepochybne historická detská aréna, kde deti dostanú mäkčené historické zbrane a pod dozorom rytiera povedú boj medzi sebou. Ako to býva zvykom na takýchto akciách ani tu nebude chýbať nafukovací hrad pre deti, či maľovanie na tvár a výtvory z balónikov. Návštevníci sa budú môcť zapojiť aj do jednoduchej anketovej otázky, ktorej vyžrebovaný výherca bude odmenený víkendovým pobytom pre 2 osoby v 4* hoteli v srdci krásnej prírody.

program stredoveke dni

Priaznivci dobových remesiel si prídu tiež na svoje, v ponuke bude široká ponuka remeselníkov ako napríklad kováči, rezbári, košikári, umelecké maľovanie a podobne. Raritou bude aj medzinárodne uznávaný maliar a umelec, ktorý Vás v prípade záujmu zveční v podobe autentického obrazu či karikatúry.

Veľmi zaujímavou sprievodnou akciou bude po vzájomnej spolupráci s Vlastivedným múzeom v Hlohovci prezentácia Zámockého poznávacieho okruhu spojená okruhu spojená s prehliadkou nádvoria a kaplnky zámku. Táto aktivita prebehne pod záštitou Vlastivedného múzea a o odborný výklad sa postarajú Mgr. Branislav Varga a Mgr. Jozef Urminský – riaditeľ Vlastivedného múzea. Začiatok okruhu bude pri prvej informačnej tabuli v blízkosti polikliniky, ukončenie na nádvorí zámku. Prejdenie celého okruhu s výkladom potrvá cca 60 minút. Okruhy sú naplánované v sobotu o 12:00 a 15:00, v nedeľu o 17:00 h.

Na svoje si prídu aj priaznivci člnkovania, kde bude počas obidvoch dní zabezpečené člnkovanie na jazere priamo v zámockej záhrade.

Neoddeliteľnou súčasťou takéhoto podujatia je samozrejme dobré jedlo a pitie. Ani pri Stredovekých dňoch to nebude inak. Návštevníci nájdu v areáli Zámockej záhrady pestrú ponuku tradičných jedál a nápojov, môžu sa tešiť na dobový catering, ktorý sa „odohrá“ v stredovekom stane. Kofola či pivo sa budú čapovať do historických nádob. A nebude chýbať ani milý personál, ktorý bude obsluhovať v dobovom oblečení z obdobia stredoveku.

Takou malou perličkou akcie bude, že na akcii bude zabezpečený aj live stream z podujatia a bude k dispozícii na stránke www.stredovekedni.sk.

Parkovanie pre návštevníkov bude zabezpečene pred poliklinikou v Hlohovci a takisto môžu využívať parkovanie po celej dĺžke váhu ako aj trávnatú plochu pozdĺž kúpaliska. Budú prítomné aj zložky hasičskej záchrannej služby ako aj zdravotná služba v prípade komplikácii.

„Upozorňujeme návštevníkov, že vstup do Zámockej záhrady s automobilom je bez povolenia organizátora zakázaný a zodpovedá tomu aj príslušne dopravné označenie. Celú akciu bude monitorovať mestská polícia v Hlohovci, preto prosíme ctených návštevníkov a dodržiavanie bezpečnosti a pokynov organizátorov. Zároveň mi Vás dovoľte srdečne pozvať na toto jedinečné podujatie,“ uviedol Kolišťanik.

Text: Tlačová správa Foto: Agentúra HECTOR

Populárne články