Connect with us

Kultúra

Pred 50-timi rokmi zomrel Ľudovít Winter. Ako si predstavoval Piešťany?

Published

on

Reklama

Nájomca, budovateľ piešťanských kúpeľov a tvorca ich svetového mena Ľudovít Winter zomrel 15. septembra 1968. Človek, ktorý sa výrazne zaslúžil o premenu obce Piešťany na mesto mal množstvo vízií a plánov, ktoré by posunuli mesto ešte ďalej a navýšili jeho potenciál cestovného ruchu, ale aj skvalitnili život obyvateľov.

Reklama

Mnohí Piešťanci o nich dnes už ani netušia, stačí však aktuálne zájsť do Elektrárne na Staničnej ulici. Výstavu Piešťany očami Wintera pripravilo občianske združenie ProWinter v úzkej spolupráci s Balenologickým múzeom Imricha Wintera a jeho riaditeľom Vladimírom Krupom.

Na výstave nájdete panely dokumentujúce fotografiami, dobovými plánmi a textami zámery Ľudovíta Wintera. Niektoré z nich sa začali aj črtať, ale do konečnej podoby sa nikdy nedostali.

Reklama

Dozvedieť sa tak môžete o Palmáriu a parku, ktoré mali byť zrealizované vrámci výstavby   ubytovaco-liečebného komplexu Hotela Thermia Palace a kúpeľov Irma.  V Palmáriu mali byť  v zimných mesiacoch umiestené palmy, ktoré v hlavnej sezóne zdobili kúpeľné parky a vstupy do budov. „Winter tiež plánoval odvážne úpravy Kúpeľného parku podľa návrhov od budapeštianskeho architekta J. Heima z roku 1911 a od drážďanského architekta W. Röhnicka z roku 1912. Pravdepodobne pre svoju finančnú náročnosť napokon ani jeden z nich nebol zrealizovaný,“ hovorí Vladimír Krupa, riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera. 

Projekt Palmárium

Jedným z Winterových projektov bola tiež Kolonáda a komplex Arthros. Kolonáda napojená na most  mala vyúsťovať do kúpeľných budov.  Winter uvažoval aj o projekte Záhradné mesto. To malo vyrásť na Červenej veži a lanovka ho mala spojiť s Kúpeľným ostrovom. V rámci novej časti Piešťan, tzv. „osady Floreát“ mali byť postavené dve nové námestia a železničná stanica, parčík a rodinné domy so záhradami, kostol, kláštor a škola. „Výsledkom je niekoľko domov na Nálepkovej ulici. Povojnový Floreát má s pôvodným zámerom spoločný len názov,“ vysvetľuje V. Krupa.

Winter plánoval tiež most cez obtokové rameno Váhu. Pripravené boli plány i rozpočty, ale k stavbe železobetónového mosta nedošlo. Most tohto typu tu bol postavený až v druhej polovici 20. storočia. Prestavba Františkových kúpeľov je tiež jedným z neuskutočnených zámerov. Počas prvej svetovej vojny mali byť prestavané na Ústav pre dôstojníkov rakúsko-uhorskej armády. Z viacerých dôvodov budova adaptovaná nebola a napokon ju postihol smutný osud, keď bola v polovici šesťdesiatych rokov zbúraná.

Františkove kúpele

Ľudovít Winter je osobnosťou, ktorá vdýchla Piešťanom ich základy a podstatu. Jeho pamiatku by v dohľadnej dobe mala pripomínať socha na Kolonádovom moste. Členovia OZ ProWinter, ktorí sa o jej realizáciu snažia informovali, že sochár Roman Hrčka na jej realizácii intenzívne pracuje. K jej vzhľadu sa vyjadrili už aj pracovníci Pamiatkového úradu v Trnave a mohla by byť dokončená v zimných mesiacoch. Osadenia sa tak dočkáme pravdepodobne na jar nasledujúceho roku.

Ak vás náznaky jednotlivých projektov a zámerov zaujali, môžete si ich pozrieť na výstave a okrem toho vám predstavíme samostatne v nasledujúcich týždňov vrámci seriálu Piešťany očami Wintera.

-th- Foto: -th- Reprofoto: Eva Drobná /Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch

Populárne články