Connect with us

Kultúra

Piešťanský kroj patrí medzi najkrajšie

Published

on

Reklama

Balneologické múzeum otvorilo 19. októbra vo Vile dr. Lisku výstavu Ľudový odev na území Trnavského samosprávneho kraja. Prezentujú sa tu kroje z rôznych kútov Západného Slovenska, ale ten piešťanský je považovaný za najkrajší.

[singlepic id=5774 w=320 h=240 float=left]Na otázku „Prečo?“ odpovedala odborníčka Vladimíra Pribišová: „Kroje z okolia Piešťan a Trnavy sú cenené vďaka svojej vyspelej výšivkárskej technike. Ťažko povedať, či sú najkrajšie, ale v minulosti boli slovenskými reprezentačnými krojmi. Pri slávnostných príležitostiach si ich na začiatku 20. storočia obliekali najmä vyššie vrstvy na rôznych spoločenských udalostiach doma i v zahraničí.“

Reklama

Potvrdzuje to aj Ján Juríček, životopisec M. R. Štefánika. Keď Štefánik v roku 1910 navštívil krajanov v Chicagu, kyticu mu podalo mladé dievča v piešťanskom kroji. Marienka Lamošová ho zaujala až tak, že v Chicagu zostal a svoje cestovateľské plány posunul o týždeň.

[singlepic id=5778 w=320 h=240 float=right]Piešťanská čipka dostala svoju konečnú podobu koncom 19. storočia, ženy vtedy nahradili bielu farbu žltou, oranžovou a neskôr červenou. Vtedy patril piešťanský ľudový odev medzi najdekoratívnejšie a najnákladnejšie na Slovensku. Spolu s trnavským si odniesli ocenenia zo svetových výstav v Londýne, Paríži a Prahe.

Reklama

Ešte jemnejšiu čipku má krakoviansky ľudový odev, ktorý je dodnes využívaný pri folklórnych slávnostiach. Vlastní ho vraj aj bývala americká ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albright, ktorá vyrastala v Československu.

Výstava potrvá do 10. decembra.

Autor: nc Foto: nc

[nggallery id=219]

Populárne články