Connect with us

Kultúra

Piešťanská Česká maľba sa stáva medzi umelcami pojmom

Published

on

Reklama

Česká maľba už po ôsmykrát prináša do Piešťan súčasné výtvarné umenie od našich západných susedov. Výstavu, ktorú otvorili organizátori v utorok 3. novembra v Galérii Fontána, podporila aj česká ambasáda a České centrum na Slovensku.

P1040065Ako pre PNky uviedol organizátor podujatia Tomáš Zerzaň, pri oslovovaní umelcov sa vždy snaží vybrať trojicu, ktorá medzi sebou komunikuje. Prvá voľba padla na absolventku ateliéru maľby Jiřího Sopka na Akademii výtvarných umění Praha, Moniku Žákovú. Odporúčal mu ju jeden z výtvarníkov, ktorí u nás vystavovali na predošlých ročníkoch. „Tak som sa dozvedel, že účasť na Českej maľbe v Piešťanoch sa stala medzi mladými umelcami pojmom, ktorý im vlastne pomáha získať meno,“ hovorí. Monika na spoluprácu navrhla dvojicu, ktorá má za sebou už niekoľko spoločných výstav – Davida Krňanského (1987, Umprum, malba Jiří Černický) a Juliusa Reichela (intermediální ateliér Jiří David).

Reklama

 

Podujatie už tradične „uviedol do života“ aj akademický maliar Antonín Střížek. Okrem iného spomenul, že i v abstrakcii je veľmi dôležité rozlíšiť gýč od naozajstného umenia. „Ale to poznáte sami, keď zistíte, že ten obraz žije, že vyžaruje určitú naliehavosť,“ vysvetlil návštevníkom tento rozdiel. Výstava Česká maľba potrvá v piešťanskej Galérii Fontána do 22. novembra.

Reklama

 

 

P1040085P1040069P1040084P1040081P1040087-red-, foto:A. Drahovská

Populárne články