Connect with us

Kultúra

Piešťanom pribudla národná kultúrna pamiatka. Stal sa ňou Dom umenia

Dom umenia v Piešťanoch od architekta Ferdinanda Milučkého bol zapísaný medzi národné kultúrne pamiatky. Stalo sa tak na podnet združení Čierne diery a DOCOMOMO Slovensko z roku 2019, ktorý podporila riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Published

on

Reklama

 

Dom umenia, postavený v rokoch 1974 až 1979 ako súčasť Slovenskej filharmónie, je unikátne zachovaným dielom neskorej moderny na Slovensku. Na rozdiel od mnohých iných stavieb tohto typu si udržal svoju funkciu i majiteľa. Nezvyčajne dobre je zachovaný exteriér aj interiér budovy, na ktorom spolupracovala dizajnérka Júlia Kunovská, manželka architekta Milučkého. Medzi pôvodné autorské prvky interiéru patria napríklad stropné svietidlá a kruhové sedadlá.

Reklama

„Dom umenia vykazuje významné architektonické, výtvarné a umelecko-remeselné pamiatkové hodnoty, pričom je dôležitá i jeho spoločenská hodnota – pôvodná a dodnes dochovaná kultúrna funkcia a urbanistická hodnota solitérneho umiestnenia budovy v dotyku s parkom na nábreží Váhu,“ skonštatovala Komisia pre posudzovanie pamiatkového fondu. Nový štatút pamiatky by mohol pomôcť Domu umenia získať nové prostriedky a metodiku obnovy.

Reklama

„Dom umenia je špičkovým dielom moderného hnutia. Nadväzuje na tradíciu funkcionalistických víl na vážskom nábreží, ale aj na súdobé svetové architektonické dianie. Milučkého totálne dielo obstojí aj pri porovnaní so svetoznámymi koncertnými a spoločenskými sálami, ako je helsinská Finlandia Hall od Alvara Aalta či Berlínska filharmónia od Hansa Scharouna. Veríme, že štatút pamiatky pomôže Domu umenia rozšíriť záujem domácej aj zahraničnej verejnosti. Tak, ako sa na pamiatku podobného rangu patrí,“ povedal teoretik architektúry Peter Szalay z Oddelenia architektúry Historického ústavu Slovenskej akadémie vied a organizácie DOCOMOMO Slovensko.

Návštevníci sa budú môcť dozvedieť viac o architektúre stavby v novej expozícii, ktorú finančne podporilo združenie Čierne diery. V priebehu leta sa bude v pamiatke konať séria komentovaných prehliadok v sprievode Lívie Gažovej a Evy Rohoňovej, ktoré podporil Trnavský samosprávny kraj. Termíny budú k dispozícii na stránke Rezortu Piešťany alebo na Facebooku. Prvá už v sobotu 4. júna.

„Dovoľte mi veľmi úprimne sa poďakovať združeniam Čierne diery a DOCOMOMO Slovensko, ktoré ma oslovili so svojím zámerom požiadať o zápis Domu umenia v Piešťanoch do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Veľmi som sa potešila a s obrovskou radosťou som tento návrh podporila,“ povedala riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová. „Vďaka patrí najmä Lívii Gažovej, ktorá je hlavnou iniciátorkou projektu a veľmi sa snaží priblížiť hodnoty architektúry 20. storočia širokej verejnosti a dostať tieto skvosty architektúry do spoločenského povedomia. V budúcnosti budeme ďalej spolupracovať pri popularizácii tvorby Ing. arch. Ferdinanda Milučkého.“

TS  Čierne diery Foto: Ľubo Stacho

Populárne články