Connect with us

Kultúra

Park miniatúr má už 50 modelov. Jubilejným je Jurko

Published

on

Reklama

Hneď v úvode sezóny bol v Podolí osadený model s číslom 50. Je ním kostolík sv. Juraja, ktorý sa nachádza v pohorí Považský Inovec, nad obcou Nitrianska Blatnica a ľudovo sa nazýva Jurko.

jurko park miniatur

Reklama

Brány Parku miniatúr otvorili 5. apríl. Najnovší prírastok je postavený v mierke 1:25. Podľa archeologického výskumu je tento kostolík, ktorý má v svojom jadre zahrnutú predveľkomoravskú rotundu, najstaršou zachovanou murovanou stavbou na Slovensku. Model nájdu návštevníci v expozícii veľkomoravských stavieb a hneď vedľa neho sa nachádza rekonštrukcia tohto kostolíka v podobe z 9. storočia.

V súčasnosti modelári v Parku miniatúr pracujú na dobovej rekonštrukcii Beckovského hradu, ktorý by mal byť dokončený v júli. Park miniatúr bude otvorený aj počas veľkonočných sviatkov, vrátane veľkonočného pondelka, rodičia s deťmi budú môcť prísť hľadať a pomaľovať veľkonočné vajíčka. Tradične počas hodových slávností v obci Podolie, tento rok 27. apríla, sa v Parku miniatúr uskutoční Deň otvorených dverí.

Reklama

REKLAMA

zverland-2-april

S novou sezónou organizátori pripravili viacero noviniek, okrem novej predajne, suvenírov a občerstvenia sa zmenil aj otvárací režim. V apríli, máji, júni, septembri a októbri je Park miniatúr otvorený denne okrem pondelka v čase 9-17.00 h, v júli a auguste denne okrem pondelka od 9 – 19.00 h.

Populárne články