Connect with us

Kultúra

Osudová láska jej zmenila život

Published

on

Reklama

Dokumenárny film slovenského režiséra Ladislava Kaboša s názvom Farby piesku zachytáva príbeh zdravotnej sestry Ľubice, ktorá sa kvôli láske presťahovala do ďalekej Líbye a konvertovala na islam. Dokument vyrozpráva časozberným spôsobom osem rokov jej života, priblíži jej život v krajine za vlády Kaddáffího, i krušné chvíle občianskej vojny. Film mal premiéru na festivale Cinematik, bola mu udelená Cena Primátora mesta Piešťany a v Kine Fontána si ho môžete pozrieť už zajtra 25. novembra o 20:00.

Reklama

„Farby piesku sú časozberným dokumentom (2006-2014). Film zachytáva dramatický príbeh slovenskej zdravotnej sestry Ľubice El Malaheg, ktorá pred 20 rokmi prišla do Líbye, zamilovala sa do líbyjského chirurga a konvertovala k islamu. Manžel jej zomrel dva
roky pred vypuknutím občianskej vojny. Ako vedúca ÁRA v misuratskej nemocnici pomáhala stovkám raneným, lebo Misurata sa stala jedným z najväčších bojísk vojny. Bola obkľúčená Kaddáffího vojakmi niekoľko mesiacov. Prvé zábery filmu vznikli ešte počas vlády Kaddáfího, štáb bol v Líbyi dvakrát počas občianskej vojny, raz po vojne. Posledné zábery filmu sa realizovali na Malte (2012-2014) – Ľuba v maltských nemocniciach pomáha líbyjským raneným z občianskej vojny, ktorá sa po roku 2012 zasa rozhorela,“ napísal nám o filme jeho režisér Ladislav Kaboš.

-lt/Foto: Farby piesku-

Reklama

 

Populárne články