Connect with us

Kultúra

Oslávte so Žitom piate narodeniny

Published

on

Reklama

FS Žito už päť rokov rozdáva radosť pri najrozmanitejších príležitostiach. Začiatky boli skromné, začínali len so zopár jednoduchými krojmi, ale odvtedy za pár rokov dokázali pripraviť množstvo zaujímavých podujatí a priniesť ľudové tradície a zvyky späť k ľuďom v meste.

“ Pred piatimi rokmi sme sa zhodli na tom, že v našom meste, v Piešťanoch, chýba živé prepojenie ľudí s ľudovou tradíciou, a tiež na tom, že nám prospeje pravidelne sa hýbať a robiť pri tom niečo zmysluplné. Založili sme teda folklórny súbor Žito. Vtedy sme mali štyri sety zdedených mužských myjavských krojov a bolo nás päť dievčat, z ktorých každá vlastnila jednoduchú sukňu na nácvik. Dnes máme niekoľko kompletných originálnych krojov a k tomu novoušité mužské kroje zo šiestich regiónov Slovenska, máme čižmy, opasky, krpce, klobúky, zápästky, máme nahrávky k tancom z nášho 1,5 hodinového repertoáru od 5 rôznych ľudových hudieb a v súčasnosti už rodiacu sa vlastnú ĽH Žito. Sme známi našou regionálnou kuchyňou, pravidelnými folklórnymi večermi aj tým, že vnášame radosť a vraciame tradície do ulíc nášho mesta.
Teraz to chceme spolu s Vami osláviť,“ pozývajú folkloristi na ich piate výročie.

Reklama

Oslava sa bude konať v priestoroch Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera, kde súbor sídli. Po úvodnom prípitku, bude nasledovať slávnostný program, recepcia a živelná zábava. Okrem členov FS Žito sa môžete tešiť aj na ĽH Petra Obucha, Krajnanskú muziku, ĽH Karpaty a ĽH Máj.

Cena vstupenky je 18 eur a je nutné ju rezervovať na zitopiestany@gmail.com (rezervácia je platná až po potvrdení, kapacita sály je limitovaná).  Aktuálne informácie môžete sledovať na facebooku FS Žito.Zdroj: FS Žito

Reklama

Populárne články