Connect with us

Kultúra

Odysseus sa nevrátil

Published

on

Reklama

V piešťanskom Dome umenia uviedli 19. októbra v predpremiére a o deň neskôr v premiére monodrámu Odysseus sa nevrátil scenáristky a režisérky Zdenky Becker. Hlavnú postavu hrá herečka Katarína Mrázová a dopĺňa ju mladý herec Ľubomír Bukový. Predstavenie sa konalo v Malej sále Domu umenia, čo sú nové komorné priestory tejto Domu umenia, ktorých kapacita je maximálne 100 divákov.

[singlepic id=5907 w=320 h=240 float=left]„Odysseus sa nevrátil je pravdivý príbeh. Je to už niekoľko rokov, čo som sa zoznámila s veľmi zaujímavou starou paňou. Stretli sme sa na jednom zámku, na kongrese dva dni pred jeho termínom. Celý deň som sa prechádzala po parku, robila som si poznámky a na lavičke písala nové texty. Starú pani som celý deň nevidela a večer zaklopala na moje dvere. „V lese som našla orechy“, povedala. „A priniesla som aj fľašku dobrého vína.“ Pozvala som ju ďalej. Otvorila fľašku a naliala do pohárov. Orechy otvárala nožíkom, ktorý si tiež priniesla. Sedeli sme oproti sebe, popíjali sme červené víno, pojedali orechy a rozprávali si naše životné príbehy. Bola už takmer polnoc, keď začala rozprávať o láske, o vášni, ale aj o morálke a vernosti. „Rada by som môj príbeh napísala, ale nemám na to ani silu, ani schopnosti“, povedala už pred odchodom. „Ale ty si spisovateľka… nechceš to napísať namiesto mňa?“ Sľúbila som a sľub som aj dodržala. Jej meno však neprezradím – to bolo jej jedinou podmienkou – a venujem jej anonymne túto monodrámu za jej odvahu ísť za láskou,“ vysvetlila pozadie vzniku hry scenáristka a režisérka Zdenka Becker.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=COvpCsd6dP0[/youtube]

Hlavná protagonistka predstavenia, herečka a neskôr profesorka Bratislavského konzervatória, Katarína Mrázová, absolvovala štúdium na DF VŠMU v Bratislave. Dlhé roky bola sólistkou súboru Tatra revue a niekoľko plodných divadelných sezón strávila v trnavskom divadle. Do sveta filmu a televízie vstúpila v tituloch Kamila, Živý bič, Rozrhla sa hudáčkovi struna, Pacho – hybský zbojník a iné. Pre svoju výraznú interpretáciu poézie je vyhľadávanou recitátorkou na našich i zahraničných pódiách. „Celý život ma prenasledoval akýsi vnútorný pocit nenaplneného sna, prelínalo sa to z osobného života do pracovnej, profesionálnej sféry. V roku 1987, keď som odišla z divadla v Trnave, kde som pôsobila trinásť rokov, sa tento vnútorný nepokoj zväčšil. Áno. Učila som na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Bolo to krásne odovzdávať niečo zo seba mladým ľuďom. Napĺňalo ma to do určitej miery spokojnosťou, ale nesplnený sen…? Ten trval. Ale potom sa to zrazu zmenilo. Dostala som ponuku hrať nádhernú monodrámu alebo muzikál pre jednu herečku „Dnes večer Lola Blau“, premiéra bola v máji 1995 v Divadle Astorka a následoval televízny záznam tohto predstavenia. K tej istej postave som sa vrátila po rokoch v upravenej verzii vo V-klube a ešte k jednej krásnej hre od Mira Gavrana „Lásky Georga Washingtona“, kde som si zahrala spolu s mojou študentkou. Zdalo sa mi, že môj svet sa naplnil a večná paralela môjho života harmonizuje a ja netuším, ako to súvisí, ale je to jednoducho tak. Ďakujem Bohu, prozreteľnosti, že je to tak ďaleko. Potešila som sa novej ponuke v podobe veľkej monodrámy od Zdenky Becker. Je to pre mňa pocta a zároveň obrovský záväzok nielen voči sebe samej, autorke, ale najmä divákom. Dúfam, že sa nám spolu s autorkou a zároveň aj s režisérkou Zdenkou Becker, s ktorou ma spája vynikajúca kreatívna spolupráca, podarilo vytvoriť pre divákov krásny divadelný zážitok,“ povedala herečka.

Reklama

Autor: DU    Foto: Tomáš Hudcovič – hug(o)photo agency

[nggallery id=222]

Populárne články