Connect with us

Kultúra

Nástroje netreba, stačia hlasivky

Published

on

Reklama

V stredu 10. novembra zavítali do Piešťan hudobníci bez nástrojov. Slovenská skupina Close Harmony Friends a kanadská formácia Cadence pripravili príjemný večer pre všetkých fanúšikov a´cappella. Cadence sú na Slovensku na pozvanie CHF už po tretí raz. Séria dvojkoncertov, ktorá začala v Piešťanoch, pokračovala v Bratislave, v Banskej Bystrici a končí v nedeľu v Žiline, nesie názov „A Cappella Aliance“.

[singlepic id=7151 w=320 h=240 float=left]Slovenská formácia Close Harmony Friends má vo svojom repertoári rock, pop, jazz a gospel v pestrých aranžmánoch a´cappella, teda bez nástrojov. Skupina funguje už dvadsať rokov a pravidelne vystupuje nielen doma, ale aj v zahraničí. Slovenskí muzikanti, ktorý všetko zvládajú len so svojimi hlasivkami, už vystupovali v takmer celej Európe, spievali v Kolumbii, účinkovali na festivaloch v Mexiku, v Japonsku a absolvovali tri koncertné turné po najväčších mestách východného aj západného pobrežia Austrálie. V máji 2008 skupina účinkovala ako hosť koncertu Bobby McFerrina v Bratislave. Close Harmony Friends doteraz nahrali 7 albumov a jedno live koncertné DVD. CHF pravidelne pozývajú na Slovensko kvalitné zahraničné a´cappella formácie, akými boli nezabudnuteľní The Idea of North (Austrália), Flying Pickets (Veľká Británia) alebo nedávno Safer Six (Rakúsko) a taktiež kanadský Cadence, ktorí absolvujú dvojkoncerty s CHF už po tretí raz.

Reklama

[singlepic id=7125 w=320 h=240 float=right]Cadence je v súčasnosti jednou z najlepších severoamerických a´ cappella formácii.  Ich dynamická javisková show a nápadité albumy (Frost Free, Twenty for One)  robia z tejto skupiny majstrov svojho umenia. Štyria muži Carl Berger (barytón), Aaron Jensen (tenor), Ross Lynde (tenor), Kurt Sampson (bas/vokálne perkusie)  sa divákom v Piešťanoch predstavili jazzovými, popovými skladbami, ale tiež klasikou. Cadence majú zvládnutú imitáciu hudobných nástrojov a taktiež prepracované vťahovanie divákov respektíve poslucháčov do deja koncertu.

Na svojich medzinárodných turné v Ázii, Európe a samozrejme po celej severnej Amerike presvedčuje o vynikajúcej umeleckej úrovni a nevídaných interpretačných schopnostiach. Formácia vystupovala s veličinami vokálnej hudby ako Quincy Jones a Manhattan Transfer. V roku 2003 oslávila úspech na jazzovom festivale v Montreale v predstavení so svetoznámym vokálnym maestrom Bobby McFerrinom a v roku 2005 zožala ovácie v Roy Thomson Hall. Teleso je pravidelným hosťom európskych a´cappella festivalov ako „VoiceMania“ alebo „Vokal Total“.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EUMKPq-QgTQ[/youtube]

Autor: red  Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

[nggallery id=290]

Populárne články