Connect with us

Kultúra

Nadchádzajúci víkend sa v Piešťanoch ponesie v znamení architektúry

Published

on

Reklama

V piešťanskom Ateliéri 07 vznikol projekt tunajšej Tenisovej haly i radových rodinných domov na Komenského ulici. Deň architektúry 2021 je zameraný na tvorbu projektantov, ktorí pod značkou Stavoprojektu významným spôsobom ovplyvnili súčasnú podobu Piešťan. K tradičnej komentovanej prehliadke tento rok pribudnú tvorivé dielne, diskusie, filmové projekcie i výstava. Festival Deň architektúry sa koná od 1. do 3. októbra 2021 v Mestskom kultúrnom stredisku Piešťany a v kultúrno-kreatívnom centre ARTA.

Štart komentovanej cykloprechádzky je naplánovaný na sobotu 2. októbra o 14.00 h. Účastníci sa stretnú pri soche barlolámača. Historička architektúry Lucia Mlynčeková a študent architektúry Marek Badinský im predstavia známe stavby z druhej polovice 20. storočia, ktoré vznikli v ateliéroch Stavoprojektu či Zdravoprojektu.
Piešťanský Ateliér 07 bol súčasťou trnavského Stavoprojektu, ktorého tvorbu dlhodobo skúmajú a prezentujú verejnosti autori interaktívnej výstavy s názvom (Vý)Stavoprojekt. Otvorili ju v sobotu 25. septembra v priestoroch Mestského kultúrneho strediska Piešťany. (Vý)Stavoprojekt prezentuje výsledky bádateľskej činnosti jej autorov a slúži verejnosti ako záznam s možnosťou doplniť tie materiály, ktoré podľa návštevníkov na výstave chýbajú. Či už sú to fotografie alebo zaujímavé osobné príbehy a skúsenosti bývalých zamestnancov.
Už tretí rok sú súčasťou piešťanského Dňa architektúry filmové projekcie. Spoločným menovateľom ich dramaturgie je prepájanie ľudí, miest a kultúr. Vybrané filmy predstavia architektonický prístupy k aktuálnym spoločenským problémom. Premietať sa bude v kinosále MsKS Piešťany (A. Dubčeka 27) a v kultúrno-spoločenskom centre ARTA (Kollárova 2).
Na programe sú aj dve diskusie – o činnosti projektových ústavov v druhej polovici 20. storočia a o skrytom potenciálne nevyužívaných budov.
PROGRAM:
➡️ 1.10. 2021 o 20:00 KKC ARTA
FILM A ARCHITEKTÚRA – L’esprit Le Corbusier ( 52 min )
Rozprávanie režiséra Gillese Couderta o dospievaní v najväčšom súbore stavieb Le Courbusiera v Európe kombinuje svedectvo mnohých súčasných tvorcov a obyvateľov, ktorí si každý svojím spôsobom nárokujú vplyv a odkaz tohto revolučného architekta.
➡️ 2.10.2021 o 10:00 MsKS
DISKUSIA – V premenách času
Diskusia o tvorbe projektových ústavov v druhej polovici 20. storočia a architektonickom vývoji mestských zón, kde sa stretne mladá generácia teoretikov architektúry i pamätníkov z obdobia ich „zlatej éry”.
➡️ 2.10.2021 o 14:00 Kolonádový most (pred sochou Barlolámača)
CYKLOJAZDA – Zdravoprojekt: architektúra a zdravie
Historička architektúry Lucia Mlynčeková a študent architektúry Marek Badinský vás vezmú na cyklistický výlet plný takmer zabudnutej piešťanskej povojnovej architektúry. Budete mať možnosť spoznať históriu mnohých piešťanských stavieb z druhej polovice 20. storočia, ktoré vznikali v ateliéroch Stavoprojektu a Zdravoprojektu. Pozrieme sa na projekty, ktoré si zo svojho pôvodného vzhľadu zachovali minimum, ale aj tie, ktoré nikdy neboli zrealizované či dokončené.
➡️ 2.10.2021 o 20:00 MsKS
FILM A ARCHITEKTÚRA – Where to with History? (63 min)
Od ničivých bombových útokov 2. svetovej války až po epicentrum krajnej pravice v Nemecku. Dokument ukazuje rozsiahlu deštrukciu centra Drážďan a jeho následnú modernistickú revitalizáciu, ktorá ponúka veľa podôb, ale aj interpretácií dejín mesta. Práve obnova týchto stavieb pripomínajúcich zložitú históriu sa stala hlavnou otázkou extrémistického hnutia Pegida.
➡️ 2.10.2021 o 21:15 MsKS
FILM A ARCHITEKTÚRA – Villa Empain (25 min)
Organická vízia unikátneho domu baróna Empaina v štýle art deco, nachádzajúca sa v rezidenčnej štvrti Bruselu.
➡️ 3.10.2021 o 10:00 KKC ARTA
WORKSHOP PRE DETI (8-12 rokov) – Stavoprojekt dnes
Ako adaptovať jestvujúce stavebné programy z obdobia stavoprojektu? Nechajme sa prekvapiť detskou predstavivosťou, ako doplnia naše stavebné výkresy a modely.
➡️ 3.10 2021 o 17:00 MsKS
FILM A ARCHITEKTÚRA – Kiruna – prekrásny nový svet (87 min)
Čo sa stane, keď sa miesto, ktoré nás obklopuje, zásadne premieňa alebo úplne zmizne? Film česko-švédskej filmárky mapuje osud švédskeho mesta Kiruna ležiaceho za polárnym kruhom, ktorého identita je spojená s ťažbou železnej rudy.
➡️ 3.10.2021 o 19:00 KKC ARTA
DISKUSIA – Skrytý potenciál nevyužívaných budov
Existuje nový život pre dlhodobo nevyužívané budovy?
➡️ 3.10.2021 o 20:00 KKC ARTA
FILM A ARCHITEKTÚRA – The New Bauhaus (89 min)
Intímna cesta Lászla Moholy- Nagya, významnej postavy Bauhausu, za oceán. Cieľom cesty bolo pokračovať v ideách tejto vplyvnej európskej školy v USA a nakoniec vyústila do otvorenia novej inštitúcie v Chicagu, nazvanej jednoducho- The New Bauhaus.
➡️ 23.9. – 23.12.2021 (PO – PIA: 7.30 – 15.30, 18.00 – 20.00 / po telefonickej dohode +421 905 624 596) MsKS Foyer
VÝSTAVA – (Vý)stavoprojekt Piešťany
(Vý)Stavoprojekt je výskumno-výstavnou aktivitou zaoberajúcou sa činnosťou projektových ústavov povojnového Československa.
Podujatia v MsKS budú prebiehať v covid režime základ a pre podujatia v Arte platí režim OTP.
TS

Reklama

Populárne články