Connect with us

Kultúra

Na otázku Ako sa máš? odpovedá nový slovenský film Ďakujem, dobre

Published

on

Reklama

Dlhometrážny film Ďakujem, dobre sa skladá z troch poviedok a epilógu. Jednotlivé príbehy sa odohrávajú na pozadí súčasnej hospodárskej krízy, ktorá vstupuje do intímnych životov postáv a naostro odhaľuje pokrivené vzťahy, v ktorých žijú. Film Ďakujem, dobre premietajú v Dome umenia 13. februára o 18.00 h.

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=Zy08A-cnaJc[/youtube]

Reklama

Prvá poviedka je príbeh lokálneho politika a podnikateľa Miroslava, ktorý sa snaží svojsky riešiť problémy vo vlastnej firme, problémy svojho brata a smútok večne opitej ženy. Ako obratný manipulátor zanecháva po sebe iba smútok a spúšť, aj keď má pocit, že všetkým pomáha.

Druhá poviedka je o dôchodcovi Bélovi, ktorému náhle zomrie manželka. Napriek tomu, že sa spolu hádali, Béla sa cíti po smrti ženy opustený a sám. Ťažké dni mu nepomôžu uľahčiť ani jeho syn Attila a dcéra Marika, hoci do nich vkladá svoju jedinú nádej. Ponížený a nepotrebný Béla sa nakoniec ocitá v starobinci medzi ľuďmi, ktorí dožívajú a čakajú na svoj koniec.

Reklama

Tretia poviedka je príbeh Attilu, Bélovho syna, ktorý sa bojí o zamestnanie a prichádza aj o rodinu V snahe o vnútornú harmóniu zabezpečí asi najškaredšie Vianoce sebe, svojej žene Zuze a ich deťom. Hoci chce silou mocou manželstvo zachrániť, poníži sa aj v očiach svojich dvoch detí a s taškami ostáva vymknutý pred dverami vlastného bytu.

Metódu, využitú v tomto filme by sme mohli nazvať “obzretie sa okolo seba”. Každý z príbehov je inšpirovaný reálnym životom a film je pozorovaním súčasného sveta tak, ako ho okolo seba vnímajú a cítia tvorcovia filmu.

Námet a scenár: Marek Leščák a Mátyás Prikler

Réžia: Mátyás Prikler

Hrajú: Attila Mokos, Miroslav Krobot, Béla Várady, Vladimír Obšil, Zuzana Mauréry, Jana Oľhová, István Olasz, Daniela Pribullová, Ábel Csekes, Barbora Illithová a ďalší.

Vstupné: 2,20 €

Vstupenky si môžete zakúpiť v pokladni Domu umenia Piešťany v pondelok – piatok od 14.00 h do 17.00 h a hodinu pred predstavením. Tel: Pokladňa: 033/24 58 001

Text a foto: Dom umenia

 

Populárne články