Connect with us

Kultúra

Múzeum vystavuje aj fosílne kmene z Červenej veže

Published

on

Reklama

Najnovšia výstava Balneologického múzea dostala názov Za tajomstvami skamenelého života. Návštevníkov Vily Dr. Lisku zavedie prostredníctvom exponátov z celého sveta až na začiatok vývoja prvých organizmov.

MP 03-27-14 107713

Reklama

Výstava je rozdelená na tri časti. V prvej návštevníka oboznamuje s históriou skúmania minulosti Zeme, so vznikom geológie ako samostatnej vednej disciplíny. Vysvetlené sú metódy datovania hornín, platňová tektonika, život a jeho vývoj (evolúcia), význam skamenelín a mnohé iné zaujímavosti.

REKLAMA:

Reklama

Monitoring_dirofilaria_pes

Druhá časť opisuje vznik skamenelín a ich typy. V poslednej, systematickej časti je popísaných osem tried živočíchov, s ktorými sa môžeme vo fosílnom stave najčastejšie stretnúť na území Slovenska. Doplnená je o kolekciu trilobitov a najstarších mnohobunkových živočíchov.

Nechýbajú tam ulitníky, lastúrniky, hlavonožce, drsnokožce, ryby, ale ani fosílne kmene stromov. Zaujímavosťou je, že niektoré z nich boli nájdené na Červenej veži. Tajomstvá skamenelého života môžete obdivovať vo Vile dr. Lisku až do 13. júla.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články