Connect with us

Aktuality

Matka Tereza v Piešťanoch: tajná návšteva predlohou divadelnej hry

Published

on

Reklama

Nositeľka Nobelovej ceny za mier prišla do nášho mesta na stretnutie s trnavským biskupom Júliusom Gábrišom v roku 1987. Odchovanci saleziánskych škôl sa rozhodli inscenovať priebeh tejto prísne utajenej návštevy. Piešťanci si vďaka nim môžu pozrieť divadelnú hru o tejto výnimočnej udalosti už v nedeľu 30. septembra o 15:00 h v KSC Fontána.

„Blahoslavená Matka Tereza po prvýkrát navštívila Československo v roku 1984, ale až v roku 1987 bola na Slovensku. Bol vtedy Mariánsky rok. Do Piešťan prišla za otcom biskupom Gábrišom, ktorý tu v tom čase býval. Rozprávali sa o možnostiach otvorenia jej domu pre biednych v Trnavskej diecéze,“ hovorí jeden z organizátorov výnimočného predstavenia Andrej Klapica.

Reklama

Návšteva Matky Terezy v Piešťanoch bola síce oficiálne povolená, ale komunistický režim ju dokázal pred veriacimi dokonale utajiť. „Pre našich obyvateľov je veľkým nešťastím, že sa s ňou nemohli stretnúť. Ak by prišla dnes, čakali by ju tu zástupy ľudí, televízie a novinári. Slúžila by sa slávnostná svätá omša za jej účasti. S nadšením by sme čakali na každé slovo, ktoré vyriekne,“ dodáva Andrej Klapica.

Divadelná hra má Piešťancom priblížiť udalosť, o ktorej drvivá väčšina z nich ani netuší. Príbeh predstavenia je inšpirovaný rozprávaním rehoľnej sestry, ktorá bývala v susedstve biskupa Gábriša a o príchode Matky Terazy sa dozvedela náhodou. Napriek všetkým nebezpečenstvám sa rozhodla s ňou stretnúť.

Reklama

„Cieľom divadelného predstavenia je poukázať na osobnosť Matky Terezy. V samotnom texte sú použité niektoré z jej najznámejších výrokov. Divadlo taktiež poukazuje aj na dobu, v ktorej sme niekedy žili,“ vysvetlil A. Klapica.

V hre budú vystupovať dobrovoľníci z Piešťan. Pripravilo ho združenie Exallievov Dona Bosca a režíroval Michal Klč.

REKLAMA

Autor: mp

Populárne články