Connect with us

Kultúra

Laco Teren rád maľuje, čo vidí – napríklad tekvicu

Published

on

Reklama

Piešťanská Magna gallery na Teplickej ulici pripravila pre návštevníkov v piatok 27. novembra večer zaujímavú novinku – komentovanú prehliadku výstavy Laca Terena: Povstanie boxerov. Autor porozprával asi dvom desiatkam záujemcov rôzne „pikošky“ o situáciách, za ktorých niektoré z vystavených diel vznikali. Okrem grafík, pôvodne obalov na CD alebo návrhom na látku, okomentoval aj svoje maľby, ktoré rád vraj tvorí podľa toho, čo má pred očami. Tak vznikali, napríklad zátišia s lebkami či tekvicou…

Teren vernisaz4

Reklama

Na úvod uviedol autor aj zopár faktov z histórie sieťotlače, ktorou boli vytvorené grafiky, umiestnené na prvom poschodí galérie. Vysvetlil, že túto formu tlače pomocou sít, používali kedysi vojaci pri tvorbe máp a preslávil ju tiež predstaviteľ pop-artu, asi najznámejší Slovák Andy Warhol. „Ja a moja partia sme s ňou začali v deväťdesiatych rokoch a bolo to pre nás veľmi inšpiratívne, tešila nás jednoduchosť tejto techniky, ale ako každá jednoduchosť, aj táto si vyžadovala veľké majstrovstvo,“ uviedol. V prípade sieťotlače však podľa neho viac vypovedá o majstrovstve tlačiara ako tvorcu návrhu, pretože ide o ručnú prácu. „Fór pri ručnej tlači je v tom, že neexistujú dva úplne rovnaké originály, aj keď farby sú tie isté,“ doplnil L. Teren. Sieťotlač sa dlho používala vo všetkých typoch najmä reklamnej tlače, až do vynálezu digitálu. Dnes však podľa umelca znovu získava na obľube a podobne sa vracia aj pop-art. Vzhľadom na to, že sa grafiky pohybujú v inej cenovej relácii ako maľby, považuje ich i za cenovo prijateľnejšiu formu nákupu umeleckého diela.

IMG_8803

Reklama

Laco Teren tiež spomenul, že jedna z nich pôvodne vznikla ako obal na CD-čko a ďalšia zasa ako návrh vzoru na hodváb. „Cez jedného priateľa som sa zoznámil s firmou, ktorá vyrábala hodváb vo Švajčiarsku,“ vysvetlil. Okrem potlače látky navrhol pre nich aj vzor na hodvábnu kravatu. Návrhy vzorov na kravaty pre túto firmu namaľovali rôzni ďalší umelci od neznámych až po svetových majstrov. „Tie moje sa až tak nepredávali, ale mňa to veľmi tešilo, lebo to bola veľmi príjemná práca a potom som ich porozdával priateľom,“ zhodnotil s úsmevom autor.

IMG_8798Na záver ešte pridal pár vtipných historiek k maľovaným zátišiam, ktoré vraj vždy maľuje presne podľa vzoru, ktorý má pred očami. Týkalo sa to rovnako lebiek, ktoré dostal od známych, ale i tekvice. „Mal som tekvicu, tak som ju namaľoval, potom som si z nej urobil polievku, a nakoniec som ju použil ako misu na tú polievku,“ vysvetlil a na záver dodal: „Keby ste sa ma chceli hocičo spýtať, tak neváhajte, ja si niečo vymyslím…“ Komentovaná prehliadka ďalej pokračovala neformálnou debatou autora s návštevníkmi a ešte pár dní pokračuje aj jeho výstava – diela Laca Terena nájdete v Magna gallery (vedľa Auparku) ešte do piatku 4. decembra. Otvorená je od utorka do piatku od jednej do šiestej popoludní.

IMG_8817-ad-

Čítajte tiež:

Laco Teren si myslí, že Piešťany majú skvelé svetlo pre maliarov

 

Populárne články