Connect with us

Kultúra

Kronika má viac než 1,3 milióna slov. Listovať v nej môže každý

Published

on

Reklama

Pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky otvorili v Dome umenia výstavu venovanú samospráve. Jej súčasťou je 12 zväzkov mestskej kroniky, ktorá je už prístupná aj cez internet.

[singlepic id=42832 w=320 h=240 float=left] Prepis podrobnej histórie Piešťan od roku 1934, ktorá zaberá 4-tisíc strán, trval takmer 18 mesiacov. Nasledovali týždne overovania presnosti prepisu textu, ktorý obsahuje viac než 1,3 milióna slov.

Reklama

„Najväčšie problémy boli s prvými zväzkami, kedy bolo písmo veľmi drobučké a veľmi zle sa lúštilo. Bolo to náročné psychicky aj fyzicky,“ hovorí o prepise kroniky Mária Verešová, ktorá ho z veľkej časti vykonala.

Najemotívnejšia je pre ňu história Piešťan z obdobia okolo II. svetovej vojny. „Keď som to písala, mala som pocit, že sa mi to dostáva pod kožu.“ Dobový jazyk aj gramatika zostali podľa jej slov zachované. „Rôzne nespisovné výrazy k jednotlivým obdobiam patria, takže sme ich nechali, tak ako boli. Aj tým sa človek pri čítaní dostáva do daného obdobia a to je veľmi dôležité.“

Reklama

Výstava s názvom Kronika mesta a dejiny samosprávy je v Dome umenia verejnosti prístupná od 30. mája. Vznikla v spolupráci mestského úradu a Balneologického múzea. Viac sa o nej dozviete tu. Pozrite si fotogalériu z jej otvorenia:

[nggallery id=2320]

Text: Martin Palkovič Foto: Martin Palkovič, Barbora Piovarčiová

Populárne články