Connect with us

Kultúra

Kroniku dajú na web a venujú jej výstavu

Published

on

Reklama

Okrúhle jubileum prvej písomnej zmienky je pre samosprávu príležitosťou prezentovať svoje dejiny prostredníctvom dočasnej expozície v Dome umenia. Otvoria ju 30. mája o 16.30 h a jej súčasťou bude zverejnenie zdigitalizovaného obsahu všetkých zväzkov mestskej kroniky.

[singlepic id=42832 w=320 h=240 float=left] Už čoskoro bude môcť každý pohodlne listovať v historických záznamoch o Piešťanoch prostredníctvom počítača. Kroniku koncom mesiaca zavesia na web stránku mesta a podľa informácií z radnice je v štádiu príprav aj verzia pre mobilné telefóny. Prepis stoviek strán trval štyri roky. „V týchto dňoch prebieha kontrola autenticity textu,“ uviedla Drahomíra Moretová, vedúca sekretariátu primátora.

Reklama

Samotné zväzky budú súčasťou výstavy o histórii samosprávy, kde návštevníci uvidia aj insígnie a erb. Okrem toho sa zoznámia s vývojom názvov Piešťany a Kocurice a zoznamom čestných občanov. Dozvedia sa do akých panstiev toto územie patrilo, kto tu vládol, kto obec a neskôr mesto viedol z pozície richtára. Na výstave, ktorú pripravuje radnica v spolupráci s Balneologickým múzeom, bude aj zobrazovacie zariadenie, ktoré umožní listovať v digitálnej verzii kroniky.

Mestskú kroniku začal v roku 1933 písať Arpád Straka, vtedajší obecný tajomník. Najprv sa venoval všeobecnému prehľadu o vtedajších Piešťanoch a prvú dobovú udalosť zaznamenal 9. januára 1934, keď z letiska odišiel pluk Františka Sazimu, ktorý bol preložený do Košíc.

Reklama

Súčasným kronikárom je Alexander Murín. Dianie v našom meste zaznamenáva už od roku 1986. Predtým to 35 rokov robil jeho otec.

Text: Martin Palkovič Foto: Barbora Piovarčiová/Revu Piešťany

Populárne články