Connect with us

Kultúra

Klavirista Tomáš Gajlík sa dal “na spevácku kariéru“, pomáha mu vocoder

Published

on

Reklama

V sobotu 17. marca koncertovalo Art Jazz Gallery v Kursalone H&G Trio v zložení Tomáš Gajlík, Ján „Cuco“ Gajlík a Dávid Hodek. Koncert bol posledným pred odchodom Tomáša Gajlíka za veľkú mláku. Okrem hrania na piane si počas neho aj zaspieval s pomocou vocodera.

Projekt, ktorým sa H&G Trio predstavilo v sobotu a Tomáš počas neho spieva a hrá pomocou vocodera, je na Slovensku novinkou. „Chceli by sme sa tým u nás presadiť. Páči sa to hlavne mladým ľuďom. Vychádzame z džezu, to je základ, ale je tam veľa hip-hopu, RnB, popu, či soulu, zmiešané všetko dokopy. Spievam a hrám pomocou vocedera. Pre Slovákov je to určite niečo nové. Je to syntéza zvuku a spevu. Dostal som sa k tomu cez jedného amerického saxofonistu,“ vysvetľuje T. Gajlík. „Ľudia poznajú pesničky, čo hráme, z rádií. Máme do nich zakomponované džezové sóla, je to cesta ako ľuďom priblížiť džez.“
Na mesačný pobyt do New Yorku odchádza piešťanský muzikant už tento týždeň. Ako nám prezradil ide za „muzikovou“. „Idem tam v prvom rade preto, že celá muzika, čo hrám, čierna muzika, pochádza odtiaľ. Človek pokiaľ nejde do New Yorku nemôže vedieť čo je džez,“ povedal Tomáš Gajlík. V New Yorku zatiaľ nemá žiaden konkrétny plán, hlavne chce nasať atmosféru a vypočuť si veľa dobrej hudby. „Mám tam kamarátov, spolužiakov a muzikantov, s ktorými som hral kedysi, takže sa spolieham na nich, že ma povodia po dobrých kluboch,“ pousmial sa čerstvý držiteľ ceny Kultúrna osobnosť Piešťan roka 2011.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=gJwmY55pa2s[/youtube]

Poznatky z Wikipedie
Vocoder (skratka z Voice encoder) je elektronický prístroj na syntézu zvuku a reči. Bol vynájdený americkým inžinierom Homerom Dudleym, ktorý pracoval pre Bell Laboratories.
Vocoder pracuje v dvoch režimoch – analyzujúcom a syntetizujúcom. Vocoder ako hardvér a softvér je používaný predovšetkým ako elektronický hudobný nástroj.
V hudbe ako prvá použila vocoder skupina Kraftwerk v roku 1974 na albume Autobahn. Použitím vocoderu je známa aj skupina Electric Light Orchestra, ktorá v roku 1977 použila vocoder v dvoch skladbách na svojom albume Out of the Blue.

Reklama

[nggallery id=1506]
Text a foto: T. Hudcovič

Populárne články