Connect with us

Kultúra

Dlho očakávanú jar privítajú vynášaním Moreny

Published

on

Reklama

Novú tradíciu vynášania Moreny chce založiť Mestské kultúrne stredisko v Piešťanoch. V utorok 27. marca o 16.00 h  začne na Námestí slobody pásmo folklórnych zvykov, ktoré vyvrcholí hodením bohyne zimy do Váhu z Kolonádového mosta.

[singlepic id=27100 w=320 h=240 float=left]S vynášaním Moreny začali pred stáročiami naši slovanskí predkovia a tradícia sa zachovala napriek tomu, že nemá žiadne spojenie s kresťanstvom. Morena je slovanská bohyňa zimy a smrti. Bábku, ktorá ju predstavuje ľudia každoročne podpálili a hodili do vody, aby týmto spôsobom zaistili očakávaný príchod jari. Ešte predtým ňou symbolicky vymietli z dediny všetkých zlých duchov, ktorí boli spojením dvoch živlov ohňa a vody spoľahlivo zničení.

Reklama

Tradícia vynášania Moreny je živá v okolitých obciach. Napríklad v Čachticiach toto podujatie organizujú pravidelne. Tento rok sa uskutoční 25. marca o 14.00 h na tamojšom námestí, kde najprv so svojím programom vystúpia deti z materskej škôlky a potom sa začne sprievod k lávke na Nive, ktorý budú doprevádzať muzikanti zo skupiny Vrbovské vŕby.

Pozrite sa ako prebiehalo vynášanie Moreny v Čachticiach v roku 2010.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=6d4_Je07uNQ[/youtube]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články