Connect with us

Kultúra

Základom úspechu sú ochotní ľudia a dobré nápady

Published

on

Reklama

Noc kostolov sa tento rok bude konať 1. júna. Doteraz sa do projektu zapojilo zatiaľ 118 kostolov rôznych cirkví po celom Slovensku, z toho v Trnavskej arcidiecéze 51 kostolov. O mimoriadnom záujme verejnosti o tento nový projekt svedčilo aj približne 23-tisíc účastníckych vstupov v trnavských kostoloch a množstvo pozitívnych reakcií na pripravený program. Organizátori predĺžili termín na prihlásenie sa do 31. marca.

[singlepic id=13997 w=320 h=240 float=right]V Trnavskej arcidiecéze sa Noc kostolov koná druhýkrát. Zodpovednosť za úspech tohto podujatia je predovšetkým na dobrovoľníkoch, ktorí ju pripravujú vo voľnom čase. Za prípravou tohto podujatia je veľa – hodiny strávené premýšľaním a organizovaním, ale aj nové priateľstvá, spolupráca a napokon dobrý pocit po skončení podujatia. Organizácia je rozdelená podľa jednotlivých dekanátov arcidiecézy, na čele každého dekanátu stojí koordinátor pre Noc kostolov, ktorý má možno jednu z najťažších úloh: „…motivovať, oduševňovať a koordinovať farských koordinátorov,“ hovorí Karol Jakubčík z dekanátu Trnava, v bežnom povolaní stredoškolský učiteľ. Svoje pôsobenie na tomto poste si aj napriek jeho náročnosti tento rok zopakoval: „Najväčšou výzvou pre mňa je pozvať ľudí, ktorí sú vzdialení od Cirkvi, od Boha a prezentovať veriacich a duchovné hodnoty ako niečo normálne, súčasné a dialogické.“

Reklama

V pozícii dekanátneho koordinátora sa prvýkrát ocitla tento rok Alena Heřmánková z Piešťan. Minulý rok sa Noci kostolov zúčastnila ako divák. „Keď som sa tento rok dozvedela, že v našom dekanáte hľadajú koordinátora, cítila som, že by som možno vedela a chcela pomôcť.“ Na organizácii Noci kostolov spolupracuje s minuloročnými dobrovoľníkmi, s ktorými sa pravidelne stretávajú. Alene Heřmánkovej záleží na tom, aby nielen dobrovoľníci, ale aj návštevníci porozumeli tomu, že „projekt nemá len lokálny význam – hoci aj ten je dôležitý pre miestne spoločenstvá – ale aj ekumenický, nadnárodný, všeobecne ľudský, že je pozvaním pre každého človeka bez ohľadu na akékoľvek delenie.“

Všetkých motivoval prvý ročník Noci kostolov v Trnavskej arcidiecéze, na ktorý majú výrazné spomienky. „U mňa sú tie naj-spomienky na plnú katedrálu, na natlačenú baziliku a obrovské rady čakajúcich na vstup do veže. Tiež sa nedá zabudnúť na nasvietenie interiérov katedrály a kostola jezuitov,“ spomína Karol Jakubčík z Trnavy.

Reklama

Alena Heřmánková bola v roku 2011 iba divákom, v pamäti jej však utkvela priateľská atmosféra medzi organizátormi a hosťami. Ostatní z organizačného tímu z Piešťan si spomínajú na možnosť viesť v kostole dialóg, takisto na premietanie filmov a aktivity pre deti v kostole. Nad to všetko bolo podľa nich cítiť silnú spolupatričnosť, umocnenú opakujúcou sa búrkou.

Koordinátori sa zhodujú, že ich úloha je síce náročná, ale stojí to za to. Karol Jakubčík z Trnavy odporúča „vystrojiť sa obrovskou trpezlivosťou a neoblomnosťou pri získavaní splnených úloh od farských tímov. Pri tvorbe programu sa pokúsiť o vytvorenie nízkoprahového programu pre veriacich i neveriacich.“ Realizáciu Noci kostolov ako obohacujúcu výzvu vníma Alena Heřmánková z Piešťan, ktorá všetkým, zapojeným i zatiaľ nezapojeným praje odvahu nebáť sa ísť do projektu: „Pri prípravách a samotnej realizácii zažijú veľa pekných zážitkov, dozvedia sa veľa nového a zaujímavého, získajú nové skúsenosti s prácou s ľudmi i so sebou. A určite zažijú prekvapivé a nečakané zblíženia s ľuďmi, ktorých doteraz možno vnímali akosi zďaleka,“ uzatvára Alena Hěrmánková.

Text: ts

 

Populárne články