Connect with us

Kultúra

Klavír zimuje medzi knižkami – dostal aj výzdobu

Published

on

Reklama

Klavír pre všetkých, ktorý v júli tohto roku nainštalovalo na pešej zóne piešťanské občianske združenie Pro Civitate v spolupráci s ďalšími partnermi, je už vo vnútri – zazimovaný v kníhkupectve medzi knižkami, kde sa mu dostalo aj vianočnej výzdoby.  Hoci si ku klavíru počas leta sadali najmä deti, vyskúšali si ho nielen domáci umelci ako Ján Rau či Tomáš Gajlík, ale napríklad aj finalista Superstar 2011 Matej Piňák.

P1030328

Reklama

REKLAMA

Plesen_banner w

Reklama

S nápadom umiestniť piano  v Piešťanoch prišla Lívia Gažová z občianskeho združenia Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany. Jeho zástupcovia požiadali o spoluprácu v zabezpečení miesta pre klavír samosprávu a dostali kladnú odpoveď. Klavír umiestnili na pešiu zónu pred kníhkupectvo Centrum knihy a jeho majiteľka Miroslava Gajdošíková sa zaviazala o nástroj postarať.

P1030327

Klavír odovzdali do užívania 24. júla 2014.  Ako prví si na ňom zahrali – Tomáš Gajlík, absolvent jazzovej univerzity v rakúskom Grazi, ktorý predviedol jazzové improvizácie a Ján Rau, študent žilinského konzervatória. Ten si vybral skladby od svojho obľúbeného S. V. Rachmaninova.

[youtube]http://youtu.be/b_LREuP3OyA[/youtube]

Skúsenosti z iných miest dokazujú, že hudobný nástroj voľne prístupný verejnosti, dokáže zlepšiť atmosféru okolitého priestoru. Takmer 90-ročný nástroj bol v noci zakrytý, aby ho nepoškodili vandali. Plachtový obal ho chránil aj pred nepriaznivým počasím.(red)

 

Populárne články