Connect with us

Kultúra

Jednofázové kvasenie v žiare zapadajúceho slnka

Published

on

Reklama

Atmosféru letného večera na terase Kursalonu vylepšovali okrem partie hudobníkov z formácie Jednofázové kvasenie aj teplé slnečné lúče. V stredu 27. júla sa tam zišli fanúšikovia folku, rocku, džezu, klasickej hudby, country aj ľudoviek, pretože to všetko sa mieša v hudbe tejto kultovej kapely.

[singlepic id=16920 w=320 h=240 float=right]„Dlhšie ako my spolu hrajú už len Rolling Stones a Pink Floyd,“ hovoria o sebe zakladatelia tohto voľného združenia Dušan Valúch, Karol Svozil a Miloš Janoušek. Ich niekdajší kolega z folkového združenia Slnovrat Ivan Hoffman definoval ich tvorbu slovami: „Vaše pesničky sa dajú urobiť ako hudba, a tá hudba tomu vôbec neprekáža.“

Reklama

Staré osvedčené skladby aj tie z nového albumu prišlo oceniť množstvo fanúšikov, ktorí nakoniec zaplnili celú terasu a ešte aj postávali okolo Kursalonu. Celý koncert uvádzal priateľ hudobníkov architekt a karikaturista Bobo Pernecký.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=uAr25nX2BM0[/youtube]

Reklama

[singlepic id=16921 w=320 h=240 float=right]Jednofázové kvasenie vzniklo už v roku 1982 a zvláštny názov kapely odkazuje na špeciálnu výrobu piva. „Je to názov pivovarskej technológie, ktorej propagátorom je tu prítomný Ing. Svozil. Nedá sa povedať, že by to bol jeho patent, ale na Slovensku patrí k najväčším propagátorom. Je to spôsob, ako rýchlejšie vyrobiť pivo, ktoré by bolo takmer pitné. Teraz sa už ani iné nerobí,“ vysvetlil na záver spevák a gitarista Miloš Janoušek.

[nggallery id=955]

Autor: mp

Populárne články