Connect with us

Kultúra

Jedna z najzásadnejších amerických alternatívnych kapiel Interpol zahrá na Grape Festivale

Published

on

Reklama

Organizátori piešťanského Grape Festivalu doplňujú line up druhého ročníka o ďalšie zahraničné meno. V piatok 12. augusta vystúpi prvýkrát na Slovensku špička americkej alternatívnej scény skupina Interpol.

[singlepic id=10476 w=320 h=240 float=right]Kapela vznikla v roku 1997 v New Yorku, zo štvorčlennej zostavy Paul Banks(spev, gitara), Daniel Kessler(gitara), Carlos Dengler (basa) a Greg Drudy(bicie) vypadol v roku 2000 posledne menovaný a bol nahradený Samom Fogarinom. Interpol debutovali albumom Turn On The Bright Lights v roku 2002 a hneď sa zaradili medzi to najzaujímavejšie, čo americká alternatívna scéna ponúkala.

Reklama

brovský úspech potvrdili nominácie uznávaných hudobných časopisov NME a Rolling Stone, ktoré zaradili debut medzi najlepšie albumy dekády. Úspech bolo treba potvrdiť a to sa druhým albumom Antics (2004) aj podarilo, kapela zabodovala so singlami Slow Hands, Evil a C´mere. Interpol sa stali pojmom a mnohí hudobní kritici ich začali označovať za pokračovateľov éry kultových Joy Division. Temné, ale melodické gitarové riffy a inteligentné texty určili dokonca istý hudobný smer, ktorý má dnes množstvo nasledovníkov.

Tretí album Our Love To Admire vyšiel v roku 2007, fanúšikovia ho označili za „popovejší“ a mäkší, aj keď v prípade Interpolu je to trošku pritiahnuté za vlasy, pilotným singlom sa stala skladba The Heinrich Maneuver so skvelým videoklipom a zaujala aj pieseň Rest My Chemistry.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vaDw4CAcXVE[/youtube]

[singlepic id=10477 w=320 h=240 float=left]To už Interpol vypredávali haly vo všetkých svetových mestách a ich popularita je na vrchole, v minulom roku si ich ako predkapelu zobrali na svoje turné aj írski U2. Na jeseň roku 2010 sa fanúšikovia dočkali štvrtého radového albumu (Interpol), po ktorom skupinu opustil basák Carlos Dengler, kapela si zatiaľ nehľadá žiadneho nového člena, na koncertoch hosťujú rôzny „náhradníci“ a toto nové trojčlenné jadro budeme môcť zažiť aj na Grape festivale, kde kapela vystúpi v rámci piatkového programu 12. augusta.

Doteraz potvrdení účinkujúci: The Wombats (uk), The Qemists (uk), N.O.H.A. (de, es, usa, cz), Puding Pani Elvisovej (sk), Billy Barman (sk), United Flavour (cz), Midi Lidi (cz), B-Complex (sk), VetropIach (sk), Longital (sk), DVA (cz), Kazety (cz), Sunflower Caravan (cz), Luno (cz), Like You Hysteric (cz), L Plus (sk), Sonicates (sk)

Autor: Ján Trstenský/Grape Agency

 

Populárne články