Connect with us

Kultúra

Jazzový rok v Kursalone otvorí koncert špičkového poľského tria

Published

on

Reklama

Nový, už deviaty ročník projektu International jazz Piešťany, oficiálne odštartuje tento piatok – 14. marca o 20.00 h v Art Jazz Gallery Kursalon koncertom Radosław Nowicki Tria z Poľska. Formácia v zložení: Radek Nowicki – saxofóny, Andrzej Świes – kontrabas a Sebastian Frankiewicz – bicie, vznikla v roku 2012 a takmer okamžite sa zaradila do súčasnej džezovej špičky u našich severných susedov. Vstupné na koncert je 4 eurá.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vHTsWAoFv3U[/youtube]

Reklama

V roku 2013 vydalo Radosław Nowicki Trio debutové CD Pathfinder, ktoré bolo nominované na poľskú hudobnú cenu Fryderyk v kategórii Najlepšie poľské jazzové album.  V súčasnosti koncertujú po celom Poľsku, v Čechách i na Slovensku a pripravujú svoje ďalšie CD. Nowického trio prináša do Piešťan závan moderného mladého džezu, ktorý sa nebráni vplyvom novovznikajúcich hudobných smerov.

Koncertom poľského tria  sa zároveň oficiálne začína celoročný projekt, ktorý v Piešťanoch organizuje nezisková organizácia International jazz Piešťany, n.o.  Zámerom tohto súboru podujatí je nadviazať na históriu džezových koncertov, ktorú začal písať ešte domáci Tiger jazz, na ktorý dnes spomínajú už iba pamätníci, neskôr pokračoval v štafete Piešťanský dixieland band pod vedením Ľubomíra Váryho a po roku 1989 obnovil tradíciu džezových koncertov Ján Tatara v klube Grand Café. Ten správny feeling svetového džezu priniesol neskôr do Piešťan Jozef „Dodo“  Šošoka, na pamiatku ktorého organizátori každoročne usporadúvajú aj medzinárodný džezový Festival Doda Šošoku (v roku 2014 sa bude konať už 6. ročník).

Reklama

Festival je ojedinelým renomovaným podujatím a vystúpilo na ňom už množstvo hviezd svetového džezu – v posledných rokoch to boli napríklad Kenny Garrett, Robert Glasper, Benito Gonzales, Sachal Vasandani… Dokonca, vďaka tomuto festivalu sa niektorí z nich po prvýkrát dozvedeli o aktívnej džezovej scéne na Slovensku a ďalej u nás koncertujú v spolupráci so slovenskými hudobníkmi.

Kultúra na Slovensku by však  nemohla existovať bez podpory angažovaných ľudí, zapálených jedincov, ktorí sa snažia o jej udržanie,  ako aj o naše kultivovanie prostredníctvom jej vnímania a prežívania… Preto si Vás International jazz Piešťany n.o. dovoľuje požiadať o podporu prostredníctvom 2 % z Vašich daní.  Aj vďaka Vašim dvom percentám bude môcť pokračovať novodobá história tohto žánru v Piešťanoch, ktoré sa už nadobro zapísali na džezovú mapu Slovenska.

ĎAKUJEME!

Tím International jazz Piešťany

Populárne články