Connect with us

Kultúra

Exponáty z Parku miniatúr uvidíme v Auparku. Kostolík Jurko v premiére

Published

on

Reklama

Na unikátnej výstave sa predstavia exteriérové modely, ktoré bolo možné preniesť do Piešťan preniesť. Prvýkrát budú vystavené papierové modely z depozitu Parku miniatúr, ktoré doteraz návštevníci nemohli vidieť, ako aj mikromodely (predajné exponáty) – novinka sezóny 2014. Výstava začína 21. marca a potrvá do 10. apríla a bude obsahovať celkovo 64 modelov.

[singlepic id=40801 w=320 h=240 float=left]„Výstave bude dominovať náš najväčší prenosný externý model dreveného kostola vo Svätom Kríži. Staršia generácia si bude pamätať jeho lokalizáciu v obci Palúdzka, ktorá dnes leží na dne Liptovskej Mary. Monumentálny model, Slovenský Panteón, je zhotovený v mierke 1:25 a dosahuje dĺžku 205 cm. Celkovo bude vystavených ďalších 5 drevených kostolíkov a zvonica,“ sľubujú návštevníkom výstavy organizátori.

Reklama

„Sakrálnu architektúru doplní model Rotundy sv. Juraja v Skalici. Pre Piešťancov bude zaujímavá aj tohtoročná premiéra, pred jeho osadením v Parku miniatúr, model kostolíka Jurko, ktorého originál sa nachádza v Považskom Inovci v katastri obce Nitrianska Blatnica.

„Rozhodli sme sa ukázať verejnosti rozpracovaný model hradu Beckov – jeho severný palác s kaplnkou. Návštevníci si tak budú môcť predstaviť, ako taký model v Parku miniatúr vzniká,“ pokračujú organizátori.

Reklama

Na výstave bude kompletne predstavená i expozícia Parku miniatúr venovaná modelom turistických chát a rozhľadní. Tvorí ju deväť modelov, okrem iného obe stavby Holubyho chaty, prvá z roku 1924, druhá z roku 1929, ako aj model bývalej rozhľadne na Javorine z roku 1928.

Súčasťou výstavy budú aj dva nové interiérové exponáty z partnerskej Minigalérie rozhleden Jurkovičov svět z expozície z Luhačovíc. Vystavené budú modely rozhľadní na Marháte a na Veľkom Lopeníku.

Treťou časťou bude vystavenie papierových modelov z depozitu Parku miniatúr, návštevníci budú môcť vidieť tieto modely po prvýkrát. V budúcnosti ich plánujú vystaviť v interiérovej expozícii. Pripravených je 34 modelov hradov, zámkov a pamiatok zo Slovenska a Európy.

Zaujímavosťou je papierový model hradu Litice, ktorý bol zlepený pred 35 rokmi majiteľom Parku miniatúr Jurajom Hlatkým. Model kedysi vyšiel v časopise ABC a tu sa zrejme položili základy pre vznik Parku miniatúr.

Park miniatúr vznikol pred 11 rokmi, nachádzajú sa v ňom modely dobových rekonštrukcií slovenských hradov a vzácnych sakrálnych pamiatok. Všetky sú na vedeckej báze a zobrazujú pôvodnú podobu hradov, ako vyzerali pred 300 – 400 rokmi. Modely hradov sú v mierke 1:50, kostolíkov 1:25. Krédom Parku miniatúr je „záchrana a oživenie minimálne 4 objektov slovenského kultúrneho dedičstva ročne“. V súčasnosti sa v parku nachádza 50 modelov.

Kompletnú expozíciu vrátane veľkých betónových modelov hradov otvárame pre verejnosť 5. apríla, kedy sa začína tohtoročná sezóna v Parku miniatúr.

Autor: TS/red

Populárne články