Connect with us

Kultúra

Igor Cvacho predstavuje Farebné emócie

Published

on

Reklama

Výtvarník, grafik, dizajnér a pesničkár Igor Cvacho zo Žiliny, ktorý vo štvrtok 17. januára otvoril svoju autorskú výstavu v novej Magnagallery vedľa Auparku, je dôkazom toho, že ak človeka navštívia múzy, ich vábenie je silnejšie ako všetko ostatné.

[singlepic id=39292 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

„Pôvodne som sa chcel venovať hudbe, v mladosti sme založili kapelu,“ spomína na svoje začiatky Igor Cvacho. „Rodičia však trvali na tom, aby som sa študoval niečo stabilnejšie.“

Reklama

Keďže mal blízko aj k výtvarnému umeniu, rozmýšľal o architektúre. „Na architektúru ma však nevzali, tak som musel zvoliť stavarinu,“ pokračuje vyštudovaný inžinier. Múzy ho ale neopustili, a tak sa po škole rozhodol „dovzdelať sa“ aj v oblasti umenia – na Vysokej škole výtvarných umení.

A múzam nakoniec zostal verný – maľuje, skladá hudbu i texty. Vo výtvarnej tvorbe sa venuje najmä grafike, maľbe a profesionálne grafickému dizajnu. Geometrické tvary a  precízna technická ruka sa miešajú v jeho dielach s fantazijnou mysľou umelca. Vyjadruje sa v symboloch, lákajú ho neprebádané svety ľudskej duše a farbami vyjadruje svoje emócie. Predajnú výstavu v Piešťanoch, ktorá bude trvať do 20. februára, nazval preto príznačne – Farebné emócie.

Činorodý umelec má na svojom konte viac ako tridsať samostatných výstav – okrem iného v Bruseli, Helsinkách, Varšave, Šanghaji, Ottawe… Okrem toho má za sebou účasť na výtvarných sympóziách a spoločných výstavách v mnohých krajinách sveta. Veľký úspech zaznamenal najmä na výstave v Číne. „Galéria kúpila celú výstavu,“ usmieva sa výtvarník.

Nevzdáva sa ani hudobných a textárskych plánov. Poctu hudobným legendám ako Karel Kryl (s Krylom dokonca vydali spoločne knižku a je aj autorom jeho pamätnej dosky), John Lennon, Jimi Hendrix, Jim Morrison, ktoré ho v hudbe inšpirovali, vzdal vzácnymi bibliofíliami, za ktoré dostal dvakrát ocenenie Ministerstva kultúry SR Najkrajšia kniha roka (2004, 2008). Postupne sa vyprofiloval z rockovej, či folkovo-bluesovej polohy na pesničkára, ktorého lákajú protest songy s politickým nábojom. Ako hovorí, nové pesničky, s textami typu: „Odviali vetry boľševikov, priviali kmínov, podvodníkov…zožali veľký úspech u publika na nedávnom festivale Krylonoce v Žiline.

Igor Cvacho má k Piešťanom blízko – vystavoval už v Galérii Fontána i v bývalom „džezarte“ u Doda Šošoku a jeho manželky Yvetky. Na výstavu do Magnagallery doniesol i jeden obraz, ktorý sa trochu vymyká medzi ostatnými – svoj perá na ňom vystavuje veľký páv. Zaujímavé je, že Igor Cvacho ho priniesol, nevediac, že symbol páva je spojený s kúpeľmi… Piešťancom by však  budúcnosti aj rád zahral – láka ho najmä Festival Lodenica, ale možno ho budeme počuť i skôr – v priestoroch Art Jazz Gallery Kursalon. Zopár skladbami sa predstavil tiež na štvrtkovej vernisáži a neskôr si „zadžemoval“  s domácimi muzikantmi na OLDIES v Kursalone.

Výstavu diel Igora Cvacha s názvom Farebné emócie si môžete pozrieť v Magnagallery (vchod z Teplickej ulice pri Auparku) každý pracovný deň od 13,00 do 18,00 h, v sobotu od 9,30 do 12,30 h a v nedeľu od 14,00 do 18,00 h. Všetky obrazy sú predajné a v galérii zostanú do 20. februára.

[nggallery id=2114]

Text: Adriana Drahovská Foto: Igor Cvacho a Jozef Ondreička

Populárne články