Connect with us

Kultúra

Ľudia chcú mať Jánošíka ako na platni

Published

on

Reklama

Polstoročie Radošinského naivného divadla oslávia opätovným uvedením legendárnej hry. O začiatkoch svojej divadelnej kariéry, ale aj o plánoch do budúcnosti, hovoril Stanislav Štepka s novinármi pred predstavením v Dome umenia.

[singlepic id=39581 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

„Mnohí mi hovorili, že by som sa mal venovať niečomu inému. Nevedel som to. Veľmi som chcel hovoriť z javiska nové myšlienky, aj keď myšlienky ešte neboli nijaké. Keď sa chce človek poučiť na vlastných chybách, tak toto bola taká ukážková záležitosť. Najprv treba niečo vedieť a potom to hovoriť. A hovoriť to zrozumiteľne a nahlas,“ spomína na svoju prvú hru, ktorú s ochotníkmi uviedol v Radošine v roku 1963.

Reklama

Vtedajší študent Pedagogickej fakulty v Nitre sa nedal odradiť. Založil autorské divadlo, ktoré sa preslávilo ešte pred rokom 1989 a dodnes má vypredané predstavenia po celom Slovensku.

„Nezmenili sa diváci, ale doba,“ porovnáva minulosť a súčasnosť Stanislav Štepka. „Diváci stále túžia po tom, aby boli v našom divadle človečina, humor, piesne a správa o súčasnosti. Pravdivá, chlapská a niekedy aj nepríjemná. Pravda je v divadle vždy zaujímavá.“

Dnes by podľa jeho slov bola reakcia publika na slávnu repliku z Jánošíka „Robíme na pánskom celých 18 hodín? Nedalo by sa aj viac?“ úplne iná ako pred 40 rokmi (viac vo videu).

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=fEwBngW_Atg[/youtube]

Napriek tomu sa Radošinci rozhodli uviesť zľudovelú inscenáciu opäť. „Jánošík bude v mnohom iný. V jednej scéne všetko zachováme, tak ako to bolo na platni, pretože ľudia chcú mať Jánošíka ako na platni. Ale ostatným scénam pokoj nedáme. Sú tam nové piesne, nová hudba a noví herci.“

Obnovená hra dostane názov Jánošík po 300 rokoch a uvedú ju 17. marca v Liptovskom Mikuláši, presne v deň výročia popravy legendárneho hrdinu.

V histórii Radošinského divadla je však niekoľko podobne významných míľnikov ako Jánošík. Vo videu sa od Stanislava Štepku dozviete, ktoré z nich považuje za najdôležitejšie.

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=-BUtAlfbA6I[/youtube]

V jubilejnom roku sa fanúšikovia RND dočkajú dokumentárneho filmu, televíznych záznamov niektorých inscenácií aj premiéry hry Z čista jasna. Oslavy vyvrcholia Radošinskými Vianocami. S ochotníckym divadlom Hlavina naštuduje v lete principál RND svoju staršiu hru s názvom Ako bolo.

Text, foto a video: Martin Palkovič

Populárne články