Connect with us

Kultúra

Festival prinesie dokumenty o holokauste, rómskom futbale i migračnej kríze

Published

on

Reklama

Kultúrno-komunitné centrum ŽiWell chystá pre obyvateľov a návštevníkov mesta ďalší ročník Ozvien festivalu Jeden svet v Piešťanoch, ktorý prinesie projekcie dohromady šiestich dokumentárnych filmov. Organizátori naplánovali premietania na dve nedele, tri dokumenty si budete môcť pozrieť už 28. januára. Medzi chystanými projekciami je film 32 utajovaných strán – správa z pekla mapujúci útek Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera z vyhladzovacieho tábora, príbeh futbalového klubu FC Roma, ktorý má problém nájsť si súperov a Bod varu o prežívaní migračnej krízy vo Fínsku. Alternatívou k posledne menovanému filmu je český dokument Výchova k vojne. Hlavné festivalové podujatie Jeden svet pravidelne organizuje Človek v ohrození v Bratislave s podporou Slovenskej sporiteľne, v októbri 2017 sa konal už 18. ročník.

Program Ozveny festivalu Jeden svet v Piešťanoch:
Nedeľa 28. januára

Reklama

15.00 hod. – 32 utajovaných strán – správa z pekla
32 Secret Pages – A Report from Hell / Ján Novák / ČR, Slovensko / 2015 / 62 min. / české znenie

Námetom filmu je útek z vyhladzovacieho tábora, ku ktorému došlo v apríli 1944. Správa, ktorú po ňom pripravili dvaja slovenskí židia Rudolf Vrba a Alfred Wetzler, ktorým sa podarilo utiecť z koncentráku, nenašla u spojencov odozvu a masové vraždenie pokračovalo. Ich informácie pritom mohli prispieť napríklad k zastaveniu deportácií židov z Maďarska. Utečenci sa po troch týždňoch útrap dostali až do židovskej obce v Žiline. Tam ich však čakal šok – neverili im. Nakoniec Vrba a Wetzler spísali 32-stranovú správu, ktorá sa dostala na pápežov stôl vo Vatikáne, k americkému prezidentovi Rooseveltovi, britskému premiérovi Churchillovi, aj do médií.

Reklama
V máji toho roku o dianí v Osvienčime informovala britská BBC, neskôr v júni aj New York Times. No prišiel ďalší šok – nič sa nestalo. Spojenci nepodnikli nič, aby deportácie zastavili. Tu sa však príbeh utečencov nekončí, naopak, prechádza do ďalšieho dejstva, ktorému sa začalo hovoriť „spiknutie ticha“.  Aj s dôsledkami vtedajšej politiky, ktoré presahujú cez súčasnosť do budúcnosti vo forme popierania holokaustu…

16.30 hod. – FC Roma
FC Roma / Tomáš Bojar, Rozálie Kohoutová / Česká republika / 2016 / 75 min.

Minulú sezónu nastúpil do najnižšej českej futbalovej súťaže nový tím. FC Roma je děčínsky klub zložený prevažne z rómskych hráčov. Tréner klubu hovorieva: “Keď niekoho nemám rád, tak ho chcem poraziť”. Súperi to ale vidia inak a väčšina z nich klub bojkotuje. Pre FC Roma sa začína trochu zvláštna sezóna. Či sa zápas reálne odohrá, nie je nikdy vopred jasné a klub vyhráva väčšinu zápasov kontumačne. Kluboví hráči aj napriek tomu nestrácajú zmysel pre humor a bojujú tak na ihrisku, ako aj mimo neho. Niekedy je to ale ťažšie, než si predstavovali: strácajú sa im lopty, hráči holdujú marihuane, fanúšikovia na nich pokrikujú, aby šli radšej do práce. Napriek tomu klub v tabuľke stúpa a snaží sa postúpiť do vyššej ligy. Podarí sa im ukázať, že nie sú agresívni bitkári, ale chcú si len zahrať futbal?

18.00 hod. – Bod varu
Organizátori podujatia riešia aktuálne otitulkovanie filmu Bod varu, v prípade, že by pred projekciou nebola 
k dispozícii slovenská verzia, dokument v programe nahradí snímka Výchova k vojne.

Boiling Point / Elina Hirvonen / Fínsko / 2017 / 90 min.Vzduchom lietajú nadávky a slogany. „Divochov a monštrá vo Fínsku nechceme.“ „Rasisti, vypadnite.“ „Boh dal každému národu vlastné miesto na Zemi.“ Demonštrácie, potýčky, happeningy. Dlhoroční známi sa v saune hádajú o pomoci utečencom. Mladé moslimky sa boja chodiť po meste samé. Nacionalista neverí médiám a zakladá vlastný spravodajský web. Dokument mozaikovitou formou ukazuje fragmentovanú fínsku spoločnosť a vzostup nacionalizmu a neonacizmu. Nedôveru voči médiám, vláde, EÚ a nemeckej kancelárke Merkelovej vo Fínsku sprevádza rovnaká rétorika, aká sa udomácňuje aj v slovenskom prostredí.

Výchova k vojne
Adéla Komrzý / Česká republika / 2016 / 69 min.
Fanatický Islamský štát, terorizmus, agresívna politika Ruska… Zostrujúca sa geopolitická situácia priniesla nové obavy o bezpečnosť aj do Česka. Po dlhej dobe relatívneho pokoja a mieru sa tak do hry vrátili otázky, či by sme mali byť schopní sa takejto agresii ubrániť. Armáda, zbrojárenský priemysel aj polovojenské zoskupenia bývalých vojakov sa začínajú pripravovať. Generácia dnešných štyridsiatnikov si z čias socialistického školstva ešte pamätá brannú výchovu. Vďaka iniciatíve českého ministerstva obrany s názvom POKOS (Príprava občanov k obrane štátu) sa tento predmet vracia na mnohé školy vo forme ukážok a prednášok profesionálnych vojakov. Čo dnešné deti vedia o zbraniach? Šli by bojovať za svoju krajinu? Študentský dokument FAMU sleduje, ako sa česká spoločnosť pripravuje na vojnu.

-inf/Zdroj: Ozveny festivalu Jeden svet, Komunitné centrum ŽiWell/Foto: produkcia jednotlivých dokumentárnych filmov/aktualizované-

Populárne články