Connect with us

Kultúra

Festival Doda Šošoku: Jedným z headlinerov je Grégoire Maret

Published

on

Reklama

Medzinárodný jazzový festival pomenovaný po známom bubeníkovi a perkusionistovi odštartuje po štvrtý raz v piatok 1. júna súčasne s Otvorením letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch. V  priestoroch Art Jazz Gallery v Kursalone, na terase Kursalonu a v Dome umenia opäť po roku zaznie špičkový slovenský a svetový džez.

V rámci hlavného večera sa 9. júna o 20.00 h v Dome umenia so svojim kvartetom predstaví Grégoire Maret.

Reklama

[singlepic id=28629 w=320 h=240 float=right]Rodák zo Ženevy (1975) začal ako 17-ročný hrať na harmonike. Jeho detstvo bolo naplnené pestrou škálou hudobných vplyvov, ktoré zdedil po afro-americkej matke narodenej v Harleme a švajčiarskom otcovi, ktorý bol jazzovým hudobníkom.

Po absolvovaní konzervatória na prestížnej Supérieur de Musique de Genève, Grégoire urobil zásadné rozhodnutie. Presťahoval sa do New Yorku a študoval jazz na New School University. Postupom času sa stal jedným z najviac vyhľadávaných hráčov harmoniky na svete. Vyvinul svoj vlastný jedinečný zvuk a jeho všestranný štýl mu umožňuje hrať bez námahy rôzne hudobné žánre.

Reklama

Je často prirovnávaný k legendám ako Toots Thielemans a Stevie Wonder. Hral s radom slávnych hudobníkov, napr. Youssn’Dour a Me Shell Ndegeocello, Pete Seeger, David Sanborn, George Benson, Cassandra Wilson. V roku 2005 absolvoval turné so skupinou Pata Methenyho a dostal cenu Grammy za najlepší jazzový album. Vyhral cenu asociácie jazzových novinárov.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=vmHTql0kMIU[/youtube]

Po udelení Grammy uskutočnil dvojročné turné s basistom Marcusom Millerom a následne sa pripojil ku kapele Herbie Hancocka. Po návrate bol požiadaný jeho sponzorom, Suzuki Harmonika, o pomoc pri tvorbe vlastnej Grégoire Maret G-48 a G-48W. Následne absolvoval turné s poprednými hudobníkmi, pianistom Federico Gonzales Peña a bubeníkom Gene Lake. V máji 2010 vystupoval na koncerte pre dažďový prales s Eltonom Johnom a Stingom. Následne začal pripravovať svoj sólový album.

Text: TS Foto: facebook.com

Populárne články