Connect with us

Kultúra

Eurotour ponúkne vynikajúce dokumenty, výstavy a súťažné filmy

Published

on

Reklama

Mestské kultúrne stredisko chystá v priestoroch kultúrno-spoločenského centra Fontána 13. ročník prehliadky filmov o cestovaní, krajine a človeku Eurotour Piešťany. Podujatie bude prebiehať od 28. do 30. novembra a pričom divákom ponúkne osem slovenských i zahraničných dokumentov a deväť filmov v rámci súťažnej sekcie MOMENT 2017. Okrem toho sú na pláne aj výstavy a diskusie s autormi. Návštevníci si budú môcť užiť projekcie úplne zdarma, nakoľko na všetky body programu i premietania festivalu je vstup voľný.

Program 2017

Reklama

Utorok 28. 11. 2017

Sprievodné výstavy
Martin Valo: Momentky z Číny
Výstava fotografií

Reklama

FIJET SLOVAKIA: Travel & Emotion
2. medzinárodná výstava fotografií novinárov

18.00 h
Slávnostné otvorenie prehliadky

Divoké Slovensko
SR 2015. Réžia: Tomáš Hulík, 53 minút.
Nikde v strednej Európe neexistuje toľko pralesových reliktov a veľkých dravcov ako v slovenských Karpatoch. V týchto vzácnych lesoch môžeme zažiť, ako to kedysi aj inde v Európe vyzeralo. Vydajme sa preto na cestu objavov a nahliadnime do tajov krajiny, o ktorej si myslíme, že ju dobre poznáme.

Na uvedení filmu privítame režiséra Tomáša Hulíka.

Streda 29. 11. 2017

9.00 h
Premietanie pre stredné školy
Vábenie výšok
SR 2017. Réžia, scenár a kamera: Pavol Barabáš, 105 minút.
V novom dokumente slovenského režiséra sa zoznámime s históriou slovenského himalájskeho horolezectva pohľadom najstaršej generácie. Mapuje sa vývoj tohto dobrodružstva od jeho počiatkov až po prelomové udalosti na Mount Evereste, ktoré vyvrcholili v tragické okamihy slovenského horolezectva.

15.00 h
Premietanie pre stredné školy
Vábenie výšok
SR 2017. Réžia, scenár a kamera: Pavol Barabáš, 105 minút.
V novom dokumente slovenského režiséra sa zoznámime s históriou slovenského himalájskeho horolezectva pohľadom najstaršej generácie. Mapuje sa vývoj tohto dobrodružstva od jeho počiatkov až po prelomové udalosti na Mount Evereste, ktoré vyvrcholili v tragické okamihy slovenského horolezectva. Pre niekoho sú Himaláje len čísla v štatistikách a miesto na mape. Pre iných sú to náročné výzvy, kde víťazstvá a prehry oddeľuje veľmi tenká čiara.

17.00 h
Súťažné filmy
MOMENT 2017

19.00 h
Európa – môj domov I.
Nesmrteľný les
SR 2017. Réžia: Erik Baláž, 52 minút.
Za posledných niekoľko tisícročí sa európska krajina výrazne zmenila. Vysušili sme mokrade, zregulovali rieky, vyrúbali alebo premenili lesy, vyhubili veľké zvieratá. A predsa existuje jedno miesto, ktoré sa takmer nemení. Zo skalnatej pôdy pod Kriváňom vyrastá Nesmrteľný les a jeho vládcami sú stáročné limby a ich večný sprievodca medveď.

20.00 h
Európa – môj domov II.
Živá rieka
SR 2017. Réžia: Erik Baláž, 52 minút.
Rieka Belá je chladná, dravá a nebezpečná, no je aj bohatá, štedrá a slobodná. Dodnes zostala nespútaná a pripomína nám, ako vyzerajú živé rieky. Z množstva prameňov, ktoré sa v tatranskej divočine postupne zlievajú, zostala tak jednou z posledných divokých riek strednej Európy.

Štvrtok 30. 11. 2017

9.00 h
Premietanie pre základné školy
Earth: Deň na zázračnej planéte
(Earth: One Amazing Day)
Veľká Británia 2017. Réžia: Richard Dale, Lixin Fan, 95 minút, český dabing.
Počas jedného dňa budeme spolu so slnkom putovať od najvyšších hôr k najvzdialenejším ostrovom, z hĺbok exotickej džungle až do labyrintov veľkomiest. Všetky stvorenia a nakoniec aj človek, sa vo finále zlievajú do jedinej ódy na život, ktorá nás rozosmeje a zároveň aj dojme.

16.00 h
Cestujeme za polárny kruh s Lucom Jacquetom
Nebo a ľad
(Le glace at le ciel)
Francúzsko 2015. Réžia: Luc Jacquet, 89 minút, české titulky.
Oscarový režisér Luc Jacquet vo svojom novom dokumente popisuje dobrodružné cesty francúzskeho polárnika a vedca Clauda Loriusa za polárny kruh, ktoré viedli až k objaveniu a popísaniu javu, dnes známeho ako „globálne otepľovanie“.

17.30 h
Cestujeme do Antarktídy s Lucom Jacquetom
Putovanie tučniakov: Volanie oceánu
(L´Empereur)
Francúzsko 2017. Réžia: Luc Jacquet, 82 minút, český dabing.
Pokračovanie oscarového filmu Putovanie tučniakov (2005) s využitím najmodernejšej technológie. Príbeh malého tučniaka, chystajúceho sa na svoju prvú cestu k moru nás privádza do ľadového kráľovstva Antarktídy. Tak, ako každý tučniak i náš hrdina počúva tajomné volanie, ktoré ho láka na ďalekú púť do neznáma.

19.00 h
Slávnostný záver prehliadky, vyhodnotenie súťaže MOMENT o Cenu primátora mesta a Cenu divákov, premietanie ukážok z víťazných filmov

Odysea
(L´odyssée)
Francúzsko 2016. Réžia: Jérôme Salle, české titulky, 122 minút.
Dobrodružná a výpravná biografia rodiny Cousteau, ktorá pred našimi očami otvorila tichý svet pod morskou hladinou. Rok 1946 a kapitán Jacques Cousteau si vďaka vynálezu akvalungu môže dovoliť vysnívanú vilu pri Stredozemnom mori. Idylické rodinné spolužitie však naruší jeho túžba po nesmiernom priestore pod vodnou hladinou.

-lt/Zdroj a grafika: Eurotour Piešťany, Mestské kultúrne stredisko mesta Piešťany/Foto: Tomáš Hulík-

Populárne články