Connect with us

Kultúra

Dom umenia ponúkne tento týždeň Radošinské naivné divadlo, YOUNG ART SHOW, výstavu i operu

Published

on

Reklama

Dom umenia ponúkne všetkým milovníkom kultúry v tomto týždni mimoriadne bohatý a rôznorodý program. V stredu je na pláne Slávnostné stretnutie JUBILANTOV s primátorom Mesta Piešťany, štvrtok bude patriť Radošinskému naivnému divadlu a komédiu v réžii Stanislava Štepku Lás-ka-nie 2, piatok bude zase patriť slávnostnej finisáži deviateho ročníka YOUNG ART SHOW. Počas víkendu si na svoje prídu priaznivci opery, ktorí si budú môcť užiť priamy prenos Mozartovho Dona Giovanniho z Metropolitnej opery v New Yorku. Ak si chcete užiť Radošincov určite sa s kúpou lístka poponáhľajte, pretože miesta sa rýchlo míňajú a nemuseli by sa vám újsť.

800_600_reklama_projektor_laskanie_2016.indd

Reklama

Štvrtok 20.10. o 19:00 
Radošinské naivné divadlo uvedie smutno smiešnu komédiu Stanislava Štepku: Lás-ka-nie 2

Tragifraška Lás-ka-nie z roku 1992 sa zaraďuje medzi najoriginálnejšie, ale zároveň aj najúspešnejšie tituly dramatika Stanislava Štepku a Radošinského naivného divadla (hra dosiahla 222 repríz). Veľkú zásluhu na úspechu inscenácie  mala nielen aktuálna téma (pokrivené medziľudské vzťahy v krivom zrkadle tamtoho pokriveného obdobia), absurdný humor, piesne, originálna réžia Juraja Nvotu a pôsobivá hudba Jána Melkoviča, ale aj nezameniteľný herecký výkon Kataríny Kolníkovej v úlohe starej mamy, ktorá sa v hre prišla zo záhrobia pozrieť na svoju rodinu, či sa už konečne po rokoch zmenila aspoň trochu k lepšiemu. Lenže grobianski domáci rokmi nezmúdreli, ale ešte viac zhrubli a stali sa ešte nebezpečnejšími. Porevolučná doba im ponúkla nové nekalé možnosti – a oni sa ich chytili.

Reklama

Živí na scéne sú vlastne  mŕtvi, kým babička z iného sveta v úlohe bystrej a vtipnej pozorovateľky a komentátorky je na scéne jediná živá… Téma hry sa nám vidí byť mimoriadne aktuálna a živá, a tak sme sa rozhodli hru po druhý raz inscenovať v inovovanom scénickom pôdoryse  a v opäť v hlavnej úlohe s Katarínou Kolníkovou. Totiž zachoval sa videozáznam inscenácie, a tak môžeme na javisku z videa sprítomniť na scéne babičku ako ducha či zádušného komentátora v interpretácii Kataríny Kolníkovej. Hra bola uvedená  v máji 2016  k desiatemu výročiu odchodu Kataríny Kolníkovej (a 95. výročiu narodenia). V novej podobe Lás-ka-nia 2 sa objavia aj nové herecké tváre RND, hru opäť režíruje Juraj Nvota.

Piatok 21.10. o 19:00
YOUNG ART SHOW slávnostná finisážplagát_poster_ YAS9_A2_420 x 594_3 mm orez_CMYK_4+0_ONL 150g_200ks

YOUNG ART SHOW je výstava výtvarného umenia, poskytujúca priestor pre komunikáciu a prezentáciu prác mladých, začínajúcich výtvarníkov v svetoznámom kúpeľnom meste Piešťany. Projekt je zameraný najmä na študentov a absolventov domácich a zahraničných vysokých umeleckých škôl. Publiku ponúka náhľad do časti súčasného slovenského a zahraničného výtvarného diania.

Prvým cieľom YOUNG ART SHOW je pomôcť mladým autorom prezentovať svoju prácu. Dostať do povedomia svoju osobu a tvorbu. Výstava je spôsob, akým môžu mladí výtvarníci dosiahnuť svoje publikum, komunikovať s ním. Ide o možnosť vystúpiť na scénu a odohrať svoje predstavenie.

Druhým cieľom YOUNG ART SHOW je edukačná činnosť. Vzbudiť záujem publika o výtvarné umenie, tvoreného obyvateľmi a návštevníkmi mesta Piešťany.

Našou veľkou snahou je získať si mladé publikum, oboznámiť ho so súčasným výtvarným dianím a myslením. Vzbudiť väčší záujem o dianie na Slovenskej, ale aj zahraničnej výtvarnej scéne.

Sobota 22.10. o 18:55
Don Giovani – priamy prenos z Metropolitnej opery v New Yorku
(doporučujeme zaujať svoje miesta v hľadisku najneskôr o 18:45)

DON GIOVANI upútavka Vittek

Pozývame Vás na ďalšiu OPERU v priamom prenose z Metropolitnej Opery New York – pozrite si zábery z Mozartovej opery Don Giovani http://www.prenosydokin.cz/met-opera-live/don-giovanni

Príbeh smilníka, ktorého prenasledujú obete jeho túžob a vášní, patrí ku klenotom klasickej opery. Koľko mileniek podľahlo čaru osobnosti Dona Giovanniho?

Opera v dvoch častiach – prestávka 30 minút, dĺžka 3 hodiny 44 minút

Vstupné: 12,- a 6,-€ / informujte sa na zľavy

Pred podujatiami i počas nich si vo výstavných priestoroch pozrite expozície:

V zrkadlovej sieni:

Sváťovo loutkové divadlo Litoměřice (ČR) – Sváťovo Dividlo

Výstava „ najkrajších bábok“, drevené marionety a divadelné dekorácie zo známych rozprávok, ktoré pochádzajú z Litoměřickej Galérie ve Hvězdárne.

Autorom vystavených exponátov je prevažne bábkar František Pešán z Mníchova Hradiště.

V Galérii a celej budove:

YOUNG ART SHOW 9 – medzinárodná výstava 64 mladých výtvarníkov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Ruska, Rumunska, Srbska, Španielska a USA.

Akademický maliar Jozef Bubák STÁLA EXPOZÍCIA
SYMFÓNIA O ČLOVEKU
Maľba umiestnená vo foyeri na II. poschodí.

GALÉRIA Alojz Majerník STÁLA EXPOZÍCIA – v prízemí

Vstup na výstavy VOĽNÝ

-lt/Zdroj, grafika a foto: Dom umenia-

Populárne články