Connect with us

Kultúra

Do Parku miniatúr pribudnú nové modely. Otvorené je aj dnes

Published

on

Reklama

V sobotu 9. júla sa uskutoční v Parku miniatúr v obci Podolie krst troch nových modelov. Od 1. júla je Park miniatúr otvorený pre verejnosť od 9.00 do 17.00 h každý deň okrem pondelka, aj cez víkendy. Aj 5. júla je park otvorený podľa otváracích hodín.

[singlepic id=16113 w=320 h=240 float=center]

Reklama

Prvým modelom je dobová rekonštrukcia Šarišského hradu v podobe okolo roku 1600. Úctyhodný model s rozmermi 7 x 3 metre sa zaradí čo do veľkosti na prvé miesto medzi modely v Parku miniatúr a stane sa jeho dominantou. Práce na stavbe modelu trvali skoro dva roky. Unikátny hrad so 14 vežami v obvodových múroch očarí každého návštevníka, môže si ho obzrieť z každej strany z nadhľadu. Zaujímavosťou tohto modelu je fakt, že v tomto roku Ministerstvo kultúry SR a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR rozbehli projekt záchrany hradných zrúcanín a pilotný projekt sa realizuje práve na Šarišskom hrade. Zhotovený model je ukážkou, ako by mohol hrad vyzerať po dokonalej rekonštrukcii alebo rekonštrukcii jeho častí. Model je zmenšený voči originálu 50-krát.

Druhým modelom je románsky kostolík v Dražovciach. Širokej verejnosti je známy najmä z bývalej slovenskej päťdesiatkorunáčky. Tento unikátny kostolík bol postavený na okraji Nitry v prvej polovici 11. storočia, v Parku miniatúr je postavený v mierke 1:25.

Reklama

Tretím modelom je ďalší vzácny slovenský románsky kostolík. Originál sa nachádza na území zaniknutej osady Pomínovec pri obci Sedmerovec v Trenčianskom kraji. Bol postavený na prelome 11. a 12. storočia, údajne sa do neho chodil modliť mocný oligarcha – Pán Váhu a Tatier – Matúš Čák Trenčiansky. V našom areáli sme ho zhmotnili 25-krát zmenšený voči originálu.

Pokrstiť nové prírastky modelov (11.00 h) prídu rytieri z neďalekého hradu Tematín. V rámci sprievodného programu (do 15.00 h) predvedú ukážky rôznych feudálnych zbraní, deti si budú môcť vyskúšať hod oštepom, sekerkou, ako aj streľbu z luku.

Po krste nových exponátov sa zvýši počet modelov v unikátnom Parku miniatúr na 32.

Srdečne vás pozývame stráviť príjemné chvíle sobotného dňa do nášho areálu!

Mária Zuzaniaková, Park miniatúr v Podolí

[nggallery id=636]

Populárne články