Connect with us

Aktuality

Digitálna Fontána bude premietať 3D

Published

on

Reklama

Za trojrozmerným filmovým zážitkom už nebudú piešťanskí diváci chodiť do Trnavy alebo Trenčína. Do konca roka má prebehnúť digitalizácia kina Fontána. Umožní to premietanie 3D filmov aj premiér v rovnakých termínoch ako okolité multiplexy. Klasické 35 mm kotúče sa využijú už len vrámci filmového klubu.

[singlepic id=15807 w=320 h=240 float=left]Poslanci na základe žiadosti Finančnej a podnikateľskej komisie včera rozhodli o zmene rozpočtu Mestského kultúrneho strediska (MsKS), ktoré projekt v tomto roku zrealizuje. Predpokladaná výška nákladov je 110 000 eur. „Asi polovicu by nám mal poskytnúť Audiovizuálny fond, pretože sme jeho členmi a pripravujeme žiadosť o dotáciu. Výzva bude prebiehať od 2. do 30. septembra. Ak tento grant nedostaneme, vieme vykryť náklady na digitalizáciu z rezervného fondu MsKS, bez toho aby sme dostali peniaze od Mesta,“ povedala riaditeľka MsKS Marta Jurčová.

Reklama

Ak sa to podarí, Fontána bude druhým jednosálovým kinom na Slovensku s touto technológiou. Ružomberské mestské kino Kultúra zaviedlo digitalizáciu pred dvoma rokmi a podľa Marty Jurčovej sa tam ihneď zvýšila návštevnosť. Fontána zaznamenala v minulom roku pokles návštevníkov. Dôvodom má byť to, že najmä mladí ľudia (rozhodujúca veková skupina návštevníkov) uprednostňujú blízke multiplexy v Trnave a Trenčíne. Na filmové predstavenia prišlo vlani do Fontány 28 231 divákov, rok predtým ich bolo o šesťtisíc viac.

[singlepic id=15806 w=320 h=240 float=right]Distribučné spoločnosti dnes taktiež tlačia na to, aby sa upustilo od používania 35 mm kópií. Argumentom je zníženie nákladov na výrobu filmu aj jeho distribúciu do kín.

Reklama

Podľa vedúceho kina Fontána Jozefa Valachoviča predstavuje digitalizácia úplne odlišný spôsob práce s filmom. „Filmová kópia sa po príchode do kina prekopíruje do vlastnej knižnice a môže sa tak s ňou pracovať v ďalšom období a vytvárať s ostatnými filmami vlastné dramaturgické programy. Ponuka sa rozšíri aj vzhľadom na možnosti digitálneho projektora a vonkajších zariadení. V súčasnosti sú napríklad veľmi populárne priame prenosy koncertov a operných predstavení z Metropolitnej opery New York a uvažuje sa aj o rokovaní s majiteľmi práv na športové prenosy,“ vysvetlil Jozef Valachovič.

Autor: Martin Palkovič

REKLAMA

Populárne články