Connect with us

Kultúra

Diela z maliarskych sympózií si zaslúžia vlastnú galériu

Published

on

Reklama

Najlepšie obrazy slovenských autorov zastúpených v zbierke Balneologického múze vystavujú od 18. júla v galérii Domu umenia. Diela sú rozmanité, nie len tematikou, ale aj charakterom. Napriek tomu sa organizátori výstavy snažia prezentovať ich na verejnosti ako určitý celok.

[singlepic id=32875 w=320 h=240 float=left]„Začali sme slovenskými autormi. Chceli by sme neskôr pokračovať vo vystavovaní našej zbierky, takže najprv sme sa rozhodli pre domácich výtvarníkov. Snažili sme sa urobiť prierez jednotlivými obdobiami. Čiže tu sú zastúpený autori od prvého ročníka až po začiatok tretieho tisícročia,“ povedal riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa, medzi najhodnotnejšie diela zaradil obrazy Milana Paštéku a Milana Laluhu.

Reklama

Na vernisáži zaznelo, že v zbierke múzea je vyše 190 diel a mnohé z nich by si zaslúžili svoju stálu expozíciu. Inštitúcia však na to nemá kapacity. Jej vedenie napriek tomu už roky zbiera obrazy domácich umelcov. „Snažil som sa získať diela najmä piešťanských umelcov. Díval som sa na to najmä z muzeálneho hľadiska. Niečo nám darovali samotní výtvarníci, niečo sme kúpili. Takže zbierku Balneologického múzeu už netvoria iba obrazy z Medzinárodných maliarskych sympózií.

Prvé Medzinárodné maliarske sympózium sa v Moravanoch nad Váhom konalo v roku 1967. Odvtedy sa v tamojšom kaštieli takmer štyri desaťročia stretávali domáci a zahraniční umelci, aby pod jedno strechou reflektovali aktuálne výtvarné trendy. Kaštieľ im poskytoval ubytovanie aj ateliéry. Tradícia zanikla po jeho odpredaji do súkromného vlastníctva.

Reklama

Výstava potrvá v galérii Domu umenia do 31. augusta.

Text a foto: mp

Populárne články