Connect with us

Kultúra

Diela P. M. Schultza vyjadrujú nehu, ktorá nám dnes chýba

Published

on

Reklama

Štvornásobný účastník Sochy piešťanských parkov Pavol Maria Schultz sa dočkal sólovej výstavy v galérii Fontána. Prehliadku fantastických plastík, ktoré zobrazujú prevažne ženy, otvorili 22. novembra a potrvá do 11. decembra.

[singlepic id=22328 w=320 h=240 float=left]Teoretik umenia profesor Ľudovít Petránsky na vernisáži povedal, že P. M. Schultza sleduje už 35 rokov. Napriek prestávkam v stretnutiach s jeho dielam však má pocit, že od nich nikdy neodišiel. „Vychádza to z jeho ľudského a filozofického myslenia – udržuje podstatu svojej tvorby a postupne ju rozširuje, ale nerobí skoky tvarové alebo myšlienkové, skôr cizeluje svoj tvar a podčiarkuje humanistickú myšlienku do vyšších polôh,“ vysvetlil Ľ. Petránsky. Ďalej vyzdvihol, že do piešťanskej výstavy boli zahrnuté všetky druhy materiálov, s ktorým autor pracuje – drevo, kameň, bronz aj patinovaná sádra.

Reklama

„Objektom jeho umeleckého záujmu je prevažne žena, ktorá je vystihnutá s citom pre harmóniu prípadne pre komponovanie deja a najmä bez vulgaristických pripomienok. Naopak, je to to nežné, čo nám v dnešnej dobe chýba. Práve tento humanizmus, ktorý nachádzame v tvorbe Pavla Schulza je dnes najpotrebnejší,“ vystihol prezentované diela Ľubomír Petránsky.

Sám autor na záver iba dodal, že sa v Piešťanoch cíti veľmi dobre a prítomných pozval na prehliadku svojej výstavy týmito slovami: „Striptérky a výtvarníci majú ukazovať a nie rozprávať.“

Reklama

[nggallery id=1234]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články