Connect with us

Kultúra

Deviate Fotosession o camere obscure, aktoch i portrétnej fotografii

Published

on

Reklama

Po krátkej minuloročnej odmlke sa už podľa dlhoročných tradícií Piešťanského fotoklubu, ktorému predsedá Richard Fábian, konalo v prvý aprílový deň podujatie venované fotoklubom a fotografom s účasťou širokej verejnosti. Tohto roku prebehlo už 9. Fotosession, na ktorom si približne štyridsiatka účastníkov vypočula zaujímavé prednášky.

[singlepic id=27840 w=320 h=240 float=left]Prvou témou bola Camera obscura, o ktorej rozprával Ľuboš Vlček, člen trnavského fotoklubu IRIS. Práve fotografie zachytené touto technikou, tvoria podstatnú časť jeho autorskej tvorby. Prítomní sa dozvedeli, že princíp camery obscury objavil Aristoteles už v roku 350 pred n.l., ale až v 19. storočí sa zrodila myšlienka zachytiť obraz pomocou svetlotesnej komory na svetlocitlivý materiál. Priekopníkom tejto myšlienky bol Francúz Josef Nicéphore Niépce, ktorý v roku 1826 z okna svojho parížskeho bytu vytvoril legendárnu a zároveň pravdepodobne prvú zachovanú fotografiu v dejinách ľudstva a tým prispel k vzniku fotografie a fotoaparátov ako ich poznáme dnes. Ľuboš zaujal publikum nielen svojím zaujímavým rozprávaním, ale aj „skvostami“, v podobe dvoch vlastnoručne vyrobených fotoaparátov a veľkým počtom fotografií, ktoré touto technikou vytvoril. Ľuboš prezradil aj veľa vlastných skúseností, keď sa snažil vyrobiť ten najdokonalejší otvor do tenkého medeného plátu ako aj zážitkov, keď so svojimi výtvormi fotografoval.

Reklama

Ďalším bodom programu bola prednáška venovaná umeleckému aktu, ktorý prezentovala Lolla Fukari, členka Asociácie profesionálnych fotografov Slovenskej republiky. Tvorbu Lolly Fukari je možné vidieť nielen u nás na Slovensku, ale aj v Čechách a v Rakúsku. Svoje práce vystavuje najmä v businnes centrách. Lolla vyštudovala fotografiu v Bratislave, kde už počas štúdia, ako sama [singlepic id=27860 w=320 h=240 float=right]povedala, vyzliekala svoje spolužiačky a spolužiakov. Lolla patrí medzi úspešné fotografky, ktorých oslovili mnohé renomované periodiká a firmy. V roku 2010 a 2011 okrem iných spolupracovala aj s časopisom Playboy, pre ktorý nafotila mnohé titulky. Nakoľko rada pracuje s ľuďmi, jej tvorba je okrem umeleckých aktov zameraná aj na portrétnu a figurálnu fotografiu. Vytvára fotobooky pre modelky, rôzne fotosety a fotoeditorály, rodinné portréty, portréty detičiek aj nastávajúcich mamičiek a svadobné fototografie. Jej prednáška sa niesla v duchu diskusie, kde odpovedala na všetky otázky z publika. Účastníci sa dozvedeli o potrebe diskrétnosti a férovej komunikácie medzi fotografom a modelom, o práci so svetlom, ktorého správnym používaním sa fotograf vyhne dlho trvajúcej retuši, aj porovnania mentality modeliek a modelov u nás a v zahraničí.

Po diskusii s Lollou Fukari nasledoval obed v priestoroch Kursalonu, počas ktorého poslucháči mohli „vyspovedať“ prednášajúcich, resp. vymeniť si medzi ostatnými svoje skúsenosti a zážitky.

Reklama

Po obede pod vedením profesionála Petra Ertla bol na programe 3 hodinový worshop, ktorý nadväzoval na predchádzajúce prednášky a niesol sa v duchu portrétnej fotografie. Peter Ertl na začiatku poukázal na všetky aspekty (menovaných bolo asi 15 aspektov) , ktoré vplývajú na vytvorenie toho najlepšieho portrétu, pričom vyzdvihol funkciu stresu pod ktorým sa reportážny fotograf nachádza, keď [singlepic id=27850 w=320 h=240 float=left]má obmedzený čas na fotenie portrétov. Po inštruktáži sa účastníci rozdelili do pracovných skupín po 4 členoch, ktorých úlohou bolo počas 10 minút a 12 záberoch na každého člena svojej skupiny, vyhotoviť portrét svojho kolegu. Kreativitu autorov preverila aj posledná podmienka a to, že ani jedna fotografia všetkých fotografov nemohla byť vyfotená rovnako, tzn. keď jeden z modelov bol fotografovaný sediac na stoličke v určitej polohe a priestore, žiadny iný záber už nemohol byť takto zachytený.
Nakoniec si každý autor vybral 3 portréty modelov, ktorých fotil a takto zozbierané fotografie boli spoločne hodnotené Petrom Ertlom a aj publikom. Hodnotenie však nebolo zamerané na hľadanie najlepšieho záberu worshopu, ale na poskytnutie cenných rád ako „vytiahnuť čo najviac“ z tej, ktorej fotografie. Po intenzívnych troch hodinách dostali všetci tú správnu motiváciu na portrétnu fotografiu.
V závere worshopu boli vylosovaní účastníci, ktorí si odniesli hodnotné ceny v podobe makrobleskov, fotokníh a profesionálnych fotoprác, ktoré na toto podujatie poskytli Piešťanský fotoklub o.z., Mini-Max internetový a kamenný obchod s fototechnikou, fotografka Lolla Fukari a Eduard Čupka piešťanský lekár a fotograf.
V závere celodenného 9. Fotosession sa konala slávnostná vernisáž autorskej výstavy fotografií Lolly Fukari pod názvom Delérium. Fotografie si môžete do 28. apríla pozrieť vo Frappérii Kursalon.

Ďalšie už 10.Fotosession je naplánované na 21.10.2012. Každého, koho zaujalo toto podujatie a má záujem sa ho zúčastniť, radi privítame na nasledujúcom jesennom Fotosession.

[nggallery id=1552]

Autor: Richard Fábian Foto: Richard Fábian a Vladimír Chrenko

Populárne články