Connect with us

Kultúra

Čo robia muzikanti počas karantény? Cvičia, zhromažďujú nápady a mnohí sa snažia potešiť svojich fanúšikov

Published

on

Reklama

Piešťanec Marek Mečiar je hudobníkom telom i dušou. Je klaviristom aj autorom hudby a spolupracuje so zvučnými menami ako Peter Nagy, Adam Ďurica, Janek Ledecký, ale hrá tiež v muzikáloch na bratislavskej Novej scéne, či s párty kapelou Silent trio. Pre umelcov, rovnako ako pre množstvo iných ľudí, je momentálne zlá doba. Sú bez príjmu, ale napriek tomu sa mnohí snažia potešiť svojich fanúšikov.

Pred pár dňami aj formácia Silent trio, ktorej súčasťou je piešťanský muzikant, zverejnila na Youtube akustickú cover verziu skladby speváčky  LP – Lost On You.  Spolu so speváčkou Lenkou Machciníkovou vytvorili „pohodový“ koktail, ktorý vám môže vylepšiť deň a karanténnu náladu.

Reklama

 

Reklama

Čomu sa klavirista Marek Mečiar venuje momentálne? Ako zvláda aktuálny stav? “ Nie je to príjemná situácia pre niekoho, kto má slobodné povolanie. Sú samozrejme aj ľudia, ktorí majú umeleckú sféru len ako hobby a majú “bežné” zamestnanie. Tí budú na tom momentálne lepšie. Ja v aktuálnej situácii zostávam doma, cvičím na nástroje, sedím za počítačom a nahrávam si nápady, ktoré by sa mohli v budúcnosti hodiť,“ hovorí úspešný klavirista.

„A ako sa so všetkým vysporiadam(e) ukáže najbližší čas. Pre mňa je to momentálne dosť otázne, keďže účinkujem len v kapelách alebo divadle, ktoré samozrejme dnes nefungujú a najbližšiu dobu ani nebudú,  ale verím, že to zvládneme a som napriek situácii stále  pozitívne naladený,“ dodáva.

Ľudia si o umelcoch  často myslia, že všetci  majú nadbytok peňazí. Aká je však realita klaviristu na Slovensku? Má rezervu vďaka ktorej dokáže zvládnuť aktuálny stav?  „Neviem prečo si to myslia?! Niekedy by možno neškodilo, aby si to niekto vyskúšal. Keď si odmyslím tie hodiny cvičenia v mladosti, prípravu na každé vystúpenie, nákup drahého vybavenia (pričom napríklad môj momentálny nástroj mám na splátky)  a podobné veci spojené s dosiahnutím označenia “hudobník” resp. “muzikant” … prídu veci, ktoré každý pozná. Sociálne, zdravotné, dane, odvod hudobnému fondu z každého honorára … a to nehovorím o nejakom šetrení na dôchodok, telefón, treba samozrejme nakŕmiť auto, ktoré vás dovezie do práce a nakŕmiť aj seba. Keď som bol oveľa mladší, zarobené peniaze som nalial hneď naspäť do nástrojov. Takže vytvoriť si nejakú finančnú rezervu nie je malina. Myslím si, že bežnému muzikantovi takýto “nútený STOP “ veľmi sťaží situáciu,“ približuje M. Mečiar.

Napriek tomu zostávajú hudobníci pozitívne naladení a zabávajú aj naďalej ľudí, hoci bez priameho kontaktu. „Muzikant vie, aké je to skvelé dostať pozitívnu vlnu energie od ľudí v publiku, alebo na tanečnom parkete. Fakt skvelý pocit. Ale ten sa dostaví jedine, ak rovnakú energiu najprv ukážete im. A s pozitívnym myslením to určite oveľa lepšie zvládneme. Som toho názoru, že hocikto môže prispieť k pozitívnejšiemu prežívaniu týchto dní. My s kapelou sme sa rozhodli nahrať jednu pieseň od speváčky LP. Nahrávala sa ešte na konci februára spolu s klipom a snáď sa vám v našom podaní páči,“ uzavrel Marek Mečiar.

-red-

Populárne články