Connect with us

Kultúra

Cinematik mal takmer 16-tisíc divákov

Published

on

Reklama

Medzinárodný filmový festival Cinematik už sedem rokov prináša svojim návštevníkom najlepšie súčasné i zaujímavé archívne filmy, netradičné akcie typu Secret Cinematik či stretnutia s rešpektovanými tvorcami. Tak tomu bolo aj na 7. ročníku festivalu, ktorý sa konal 7. – 13. septembra v Piešťanoch.

[singlepic id=36045 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Počas siedmych dní bolo na 4 premietacích miestach uvedených 123 filmov, z toho 70 celovečerných a 53 krátko- a stredometrážnych. Z celovečerných filmov malo 24 premiéru a 41 ešte nebolo uvedených v kinách. Na jednotlivé filmové predstavenia prišlo spolu 15 900 divákov.

Hlavnú cenu festivalu Meeting Point Europe Award určenú pre najlepší európsky film roka získal francúzsky The Artist režiséra Michela Hazanaviciusa. Najlepším slovenským dokumentárnym filmom sa stali Zvonky šťastia režisérov Mareka Šulíka a Jany Bučky a bola im tak udelená cena Film Europe Award. Cenu Primátora mesta Piešťany získal dokument Pauly Siskovej …Myslím, že sa nevrátim, Cenu divákov film Romana Polanskeho Carnage.

Reklama

Festival Cinematik sa svojim divákom snaží sprostredkovať taktiež stretnutia s tvorcami. Medzi najvýznamnejších hosti festivalu patril Keith Jones, ktorý do Piešťan prišiel uviesť svoj dokument Punk v Afrike. Iba druhého festivalového uvedenia od svojej premiéry v Cannes sa dočkal nový film Györgya Pálfiho Dámy a páni, finálna verzia. Maďarský režisér potom na moderovanej Master Class divákom priblížil, ako film vznikal.

Slovenskú premiéru mal na festivale národný kandidát na Oscara Až do mesta Aš Ivety Grófovej, ktorý už získal viacero pozitívnych ohlasov u domácej aj zahraničnej kritiky. Súčasťou slávnostného udeľovania cien bola slovenská premiéra digitalizovanej kópie filmu Štefana Uhra Slnko v sieti. Prvý film československej novej vlny digitalizoval Slovenský filmový ústav pri príležitosti 50. výročia jeho premiéry.

Text a foto: Tlačová správa

Populárne články