Connect with us

Kultúra

Bučany čaká koncert Marca Rajta, prístupná bude i výstava historických bicyklov

Published

on

Reklama

Kultúrno-spoločenské centrum v Bučanoch pripravilo na nedeľu 24. septembra koncert známeho husľového virtuóza Marca Rajta. Exkluzívna husľová show odštartuje o 17.00 hodine, pričom návštevníci si budú môcť v čase od 14.00 do 18.00 hodiny v priestoroch Nyáryovskej kúrie poprezerať výstavy Fantázia i 200(k)rokov od prvého bicykla.

Reklama

Kým výstava FANTÁZIA prezentuje výtvarné práce detí Súkromnej základnej umeleckej školy Bučany, 200 (k)rokov od prvého bicykla ponúka nevšedný pohľad do histórie, ktorú spoločnými silami zorganizovali polupráce Kultúrno-spoločenského centrum Bučany, český zberateľ Jira Fiala a Spolok historických velocipedistov Velo Orbis – Majerov a syn. Vernisážou originálnej expozície, na ktorej vo štvrtok 14. septembra vystúpila aj skupina Trepethe, si návštevníci pripomenuli udalosť svetového významu – 200. výročie od chvíle, keď nemecký lesník a vynálezca Karl von Drais predviedol verejnosti svoju drezinu, predchodcu dnešného bicykla.

Na výstave, ktorá potrvá až do 18. januára 2018, je možné vidieť 20 bicyklov dokumentujúcich vývoj bicykla od roku 1817, teda všetky vývojové fázy od dreziny, cez kostitras, vysoký bicykel a bezpečníky až po dnešný dizajn. Bicykle dopĺňajú popisky, dobové smaltované i kartónové reklamné cedule. Možné je tiež vidieť všetky typy svietidiel (voskové, olejové, karbidové, elektrické), dobové katalógy, cyklistické magazíny z obdobia 1895-1922, doplnky a potreby pre cyklistov, cyklistickú módu, trofeje a vyznamenania.

Reklama

-lt/Zdroj a grafika: Kultúrno-spoločenské centrum Bučany-

Populárne články