Connect with us

Kultúra

Astrofilm spája vedu a umenie

Published

on

Reklama

Pre vedca a výtvarníka Miroslava Mojžiša je výtvarné umenie úzko spojené s vedou. Maľuje aj krajinky, ale výstava obrazov, ktorú otvorili 26. októbra v KSC Fontána je venovaná elektronike a vesmírnym objektom.

[singlepic id=21443 w=320 h=240 float=right]Na vernisáži sa autor obrazov zastavil pri každom zo svojich diel a divákom vysvetlil, čim bol pri jeho tvorbe inšpirovaný. „Konečne niekto zachytil, ako vyzerá energia. Vidíme iba jej prejavy, napríklad keď svieti žiarovka, ale nikdy sme si ju nevedeli predstaviť,“ pochválil výtvarníka-vedca niekto z prítomných. Diela Miroslava Mojžiša majú svoju vnútornú logiku. Sú inšpirované matematikou a fyzikou, každý zobrazený objekt na plátne je presne vymeraný.[singlepic id=21451 w=320 h=240 float=left] Ďalším okruhom maliarovho záujmu sú vesmírne telesá, ktoré maľuje presne podľa záberov z Hubblovho vesmírneho teleskopu.

Reklama

Zo Zeme rovno do vesmíru sa po vernisáži presunuli návštevníci Astrofilmu prostredníctvom prednášky Ladislava Hrica na tému Polstoročie človeka vo vesmíre. Od prvého kozmonauta sa v diskusia s divákmi posunula až k letom na Mars alebo Venušu a film o Gagarinovi, ktorý bol naplánovaný na 20.00 h museli organizátori o hodnú chvíľu posunúť. Každý, koho zaujíma vesmír, je na Astrofilme vítaný aj počas nasledujúcich dní.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=ZUUp_EcuP4g[/youtube]

Reklama

Štvrtok večer sa bude niesť v znamení apokalyptických vízií. Premietnu filmy Hrozba z nebies (18.00 h) a Kométy: Cieľ zem – Vesmírne pátranie (20.00 h). Prednáška Márie Bartolomejovej zo Slovenskej akadémie vied na tému Mayský kalendár začne o 18.30 h a o 22.00 h zopakujú pozorovanie nočnej oblohy.

Súťažné filmy dostanú priestor aj v piatok popoludní a o 19.00 h vyhlásia víťazov. Program sa však neskončí. Pripravené sú prednášky a projekcie na témy Hľadanie tmy a Vesmír vzdialený a blízky:

Hľadanie tmy

17:00 h Hľadá sa tma – film o svetelnom znečistení – súťažný film, Stratená noc – animovaný film žiakov 6. ročníka ZŠ Spišský Štiavnik – súťažný film, Pánu Bohu do okien – prezentácia (Bc. Jan Kondziolka) – súťažný film

17.30 h Prednáška o svetelnom znečistení (RNDr. Pavol Rapavý, Hvezdáreň Rimavská Sobota)

19.00 h Slávnostné ukončenie festivalu a vyhodnotenie diváckej súťaže

Vesmír vzdialený a blízky

20.00 h Súčasná kozmológia – prednáška (RNDr. Rudolf Galis, PhD)

21.00 h Najväčšie tajomstvo vesmíru – multimediálna prezentácia (Mgr. Karol Petrík)

22.00 h Mimozemská džungla – celovečerný film

22.00 h Pozorovanie oblohy (Peter Zbončák, TROMF – Piarová Banská Bystrica)

[nggallery id=1183]

(mp)

Populárne články