Connect with us

Kultúra

Arta zažije Premiéru vo štvrtok

Published

on

Reklama

Kultúrno – kreatívne centrum Arta, ktoré vzniká na Kollárovej ulici v areáli, kde pôsobili firmy Arta, Figaro, či Tesla, ale aj škola, zažije Premiéru vo štvrtok 12. septembra. V tento deň bude otvorená pouličnú galéria Vitrínky a záujemcovia sa budú môcť prejsť starými priestormi Arty, v ktorej si budú môcť pozrieť výsledok umeleckého projektu Dnes je. Zajtra bude. Na záver sa v starej jedálni v rámci Medzinárodného filmového festivalu Cinematik bude premietať film Dog Days Afternoon (Psie popoludnie, 1975). Celé podujatie vrátane premietania filmu je zadarmo.

Fotografie Eduarda Kudláča budete môcť vidieť ako prvé v galérii Vitrínky

Slávnostné otvorenie Pouličnej galérie Vitrínky a vernisáž úvodnej výstavy je náplánované na 18:00 h. Prvým autorom fotografií, ktorý sa predstaví v netradičnej galérii, bude žilinský režisér Eduard Kudláč so sériou fotografií „Osobné územia“. Kurátorom Pouličnej galérie Vitrínky bude Tomáš Werner, čím sa bude pokračovať  v jeho myšlienke výstavnej vitríny z vedľajšej Poštovej ulice.

Reklama

Dnes je. Zajtra bude – Foto: Ema Lančaričová

Dnes je. Zajtra bude – Foto: Ema Lančaričová

O 19.00 sa budú môcť záujemcovia prejsť priestormi ARTY a pozrieť si umelecký projekt s názvom „Dnes je. Zajtra bude“. Z trosiek, ktoré v budove zanechali bývalí nájomníci vytvorili umelci tzv. „nájdenú výstavu“.

Za závere premiérového podujatia v Arte sa bude premietať. O 21:00 h uvidíte v rámci filmového festivalu Cinematik snímku Psie popoludnie (Dog Days Afternoon, 1975). Projekcia sa uskutoční priamo v budove Arty, v starej jedálni na druhom poschodí.

Reklama

 

Dobrovoľníci dávajú priestor do poriadku, pomáhal aj župan

V priestoroch Arty sa uskutočnilo viacero brigád. Dobrovoľníci počas nich odstránili odpad a väčšinu nahromadených vecí, ktoré zostali v budove. Vyčistili dvor, najmä priestory pod átriom a upravili časť zelene. Počas poslednej brigády, ktorá bola v sobotu 7. septembra ošmirgľovali a natreli starú konštrukciu, kde sú vitríny a rozbité opäť zasklili.

Na poslednej brigáde sa zastavil aj župan Jozef Viskupič a pracovníci úradu TTSK. Na fotografiách Daniela Dvorského si môžete pozrieť, čo všetko stihli dobrovoľníci urobiť. Viac informácií o dianí v Arte nájdete aj na FB Arta Piešťany. 

-red- Foto: Ema Lančaričová, Daniel Dvorský

Populárne články