Connect with us

Kultúra

38. umeleckú sezónu v Dome umenia odštartuje Leni

Published

on

Reklama

Piešťanský Dom umenia čaká už 38. umelecká sezóna. Jej slávnostné otvorenie je naplánované na  sobotu 22. septembra o 19:00 h, keď Slovenské národné divadlo uvedie hru Leni. Jej autormi sú Valeria Schulczová a Roman Olekšák.

Pôvodná slovenská hra Leni autorskej dvojice Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka je o fiktívnom stretnutí dvoch skutočných ľudí. Legendárneho moderátora Johnnyho Carsona, ktorého „The Tonight Show Starring Johnny Carson“ patrila tridsať rokov
k najsledovanejším talkshow Ameriky, a kontroverznej Leni Riefenstahlovej, „dvornej režisérky“ Adolfa Hitlera.

Je rok 1974, Johnny je na vrchole kariéry a Leni v Amerike predstavuje svoj prvý dokončený projekt od porážky Nemecka – knihu fotografií z Afriky – Last of Nubu. Johnny však vie, čo jeho divákov zaujíma viac ako umenie. Lenina minulosť sa stáva hlavnou témou, ktorú neprekryje ani jej rodiaci sa vzťah s asistentom Horstom, mladším o štyridsať rokov. Johnny odhaľuje Lenine osobné postoje k fašizmu a holokaustu. Chce zistiť, akú veľkú cíti vinu. Hustnúcu atmosféru talkshow ešte viac vyhrotí nemecká diváčka Bertha. Jej neplánovaný vstup do nakrúcania len otvorí ďalšie otázky.

Reklama

Aká je zodpovednosť umelca za jeho dielo? Aká je hranica medzi posluhovaním ideológii, aktívnou spoluúčasťou na budovaní režimu a umeleckou tvorbou? Je možné prevziať zodpovednosť za dobu, v ktorej tvoríme? Johnny Carson sa chce dozvedieť čo najviac a nebojí sa dotknúť aj tých najosobnejších tém. Netypický životopisný príbeh jednej z najlepších filmárok sveta, ktorá zažiarila vďaka filmom na objednávku Tretej ríše.

Cenu Dosky 2014 v kategórii Najlepší ženský herecký výkon sezóny 2013/2014 získala Zdena Studenková za postavu Leni Riefenstahl.

Reklama

Osoby a obsadenie :
Leni Riefenstahl – Zdena Studenková
Johnny Carson –  Ľubomír Paulovič
Bertha –   Eva Mária Chalupová (ako hosť)
Horst Kettner-  Peter Brajerčík (ako hosť)

Vstupné: 16,- €

TS Foto: Andrej Balco

Populárne články