Connect with us

Aktuality

Pomocou mikroskopov učia deti vážiť si chlieb

Published

on

Reklama

Zasadačka Centra výskumu rastlinnej výroby sa zmenila na laboratórium pre malých vedcov. Aj takto sa žiaci z Piešťan a okolia učia úcte k chlebu.

[singlepic id=26394 w=320 h=240 float=right]V stredu 7. marca prišli do centra, ktorého súčasťou je aj Výskumný ústav rastlinnej výroby, tretiaci zo Základnej školy na Brezovej ulici. Pod vedením odborníkov spoznali celý proces vzniku jednej zo základných potravín – od zasadenia pšenice, cez mletie múky a miesenie cesta až po pečenie.

Reklama

Najprv sa zoznámili s rastlinami, z ktorých sa chlieb vyrába. Zrnká pšenice, raže, ovosu a ďalších obilnín si mohli pozrieť pod mikroskopom alebo si vyskúšať stroj na ich počítanie uľahčujúci výskumníkom každodennú prácu. Ďalej spoznali rôzne druhy múky vrátane ražnej, ktorá je zdravšia. Upečené výrobky neskôr ochutnávali a hodnotili ich. Na záver sa dozvedeli ako správne chlieb sušiť, aby nesplesnivel a dal sa využiť pre hospodárske zvieratá.

„Pre deti sme na úvod pripravili teóriu pestovania chleba. Potom sa na rôznych stanoviskách, ako agronóm, mlynár, pekár a gazdinka môžu oboznámiť s tým, čo všetko je za zdravým a chutným chlebíkom a prečo si ho treba vážiť,“ vysvetlila Michaela Havrlentová.

Reklama

Projekt Úcta k chlebu začal tento mesiac a ukončený bude v novembri. Jeho cieľom je naučiť žiakov neplytvať potravinami: „Deti veľmi dobre spolupracujú a vedia, že potraviny do koša nepatria,“ povedala M. Havrlentová. Aj preto im odborníci z Centra výskumu rastlinnej výroby vysvetlili ako chlieb doma správne sušiť a zapojili ich do jeho zberu.

[nggallery id=1467]

Text a foto: Marin Palkovič

Populárne články