Connect with us

Aktuality

Editorial: Týždeň na PNkách (3/2016)

Published

on

Reklama

Piešťany pokryla snehová perina, no napriek tomu boli počas celého týždňa i víkendu aktívne a portál PNky Vás každý deň zásoboval novými správami o živote nášho mestečka na Považí. Najväčšiu debatu na našom facebooku vyvolal najmä chystaný štrajk učiteľov, do ktorého sa zapojila celá najstaršia piešťanská škola a jej pedagógovia. Priniesli sme však aj pozitívne správy zo školstva, z ktorých sa potešia najmä stredoškoláci. Okrem aktualít sme opäť naplnili informáciami aj kultúrnu a športovú rubriku. Ak ste si všetko počas týždňa nestihli prečítať, možno Vás niečo v našom editoriáli zaujme pri nedeľnej kávičke.

 Z policajných štatistík sme sa ešte začiatkom týždňa dozvedeli, že v kraji V roku 2015 zomrelo pri dopravných nehodách 274 ľudí. V porovnaní s predminulým rokom sme však mali na cestách menej obetí spomedzi posádky automobilov (o šesť), ale viac mŕtvych chodcov (o 22). Pritom až 71 percent smrteľných nehôd chodcov bolo za zníženej viditeľnosti, dve tretiny chodcov zahynuli v obci. Policajti a hasiči zasahovali tiež na Banke, kde zhorelo v noci auto, škoda je 50-tisíc. Dodávku podľa zatiaľ nepotvrdených informácií vraj niekto podpálil úmyselne. Piešťany boli aj jedným z cieľov operácie Ariela, pri ktorej si  daňová kobra opäť posvietila na “dépeháčkárov”.

Reklama

 

 

Reklama

štrajkAko sme už spomenuli, najväčšiu debatu vyvolal článok Učitelia vstupujú do ostrého štrajku! Základná škola M.R. Štefánika bude v pondelok zatvorená. Či sa niečo našim pedagógom podarí vyrokovať s vládou, uvidíme už čoskoro. Školstva sa týkali aj ďalšie články, ktoré potešili najmä stredoškolákov a to: Gymnázium Pierra de Coubertina obnoví budovu a ihrisko za 407-tísíc eur a z Blogu Jozefa Drahovského: Výjazdové zasadnutie TTSK v Gabčíkove sa zasa verejnosť mohla dozvedieť, že kraj chystá naliať do stredných škôl v Piešťanoch ďalších okolo 500 tisíc eur. Podrobnejšie sa tejto téme budeme venovať aj v pripravovanom článku.

zmenaPozitívne reakcie vyvolali aj správy o tom, že mesto chystá aj rekonštrukciu časti detských ihrísk a jedno si môžu Piešťanci aj vysúťažiť od nemeckého Lidla – chce to ale intenzívnejšie „klikačky“ na stránku https://zihadielko.lidl.sk/.  Potešili Vás aj fotografie vkusne zrekonštruovaného paneláku v piešťanskej „Petržalke“, keď Na Trajane sa z popolušky stala princezná.

V rubrike Aktuality sme Vám priniesli aj ďalšie novinky zo samosprávy, napríklad, že Poslanecká kancelária opäť otvorená – každú prvú stredu v mesiaci a toľko očakávaný a prepracovávaný Návrh rozpočtu dostanú na stôl prvé komisie už v pondelok.

 

IMG_8812_resizeV článku Hasiči nacvičovali záchranárske postupy. Viete čo robiť pri preborení do ľadu? sa dozviete, ako postupovať pri záchrane človeka, pod ktorým povolí ľad a vo fotoreporte Na Bezovec prišli stovky detí – prilákali ich rozprávky uvidíte, ako si januárovú snehovú nádielku užili piešťanské deti na podujatí MC Úsmev. Vo víkendovom čítaní si môžete osviežiť aj vedomosti z histórie nášho mesta, predstavujeme Pamätihodnosti mesta a Hotel “Victoria Regia”.

Lida_Baarova_poster_webKultúra v Piešťanoch bola aj tento týždeň bohatá na Pozvánky: Vernisáže, divadlo, koncerty, stand up aj kino, priniesli sme Vám aj zaujímavý rozhovor s výtvarníčkou, ktorá v piatok otvorila svoju výstavu ŽENA ŽENE O ŽENE – Denisa Kolářová: Je načase pootvárať zakázané komnaty v nás. Náš najväčší kultúrny stánok Dom umenia burácal salvami smiechu pri predstavení Radošincov, ale prinesie Vám vo februári aj Carmen à la Gypsy Devils, Hlavinu, ktorá pozýva na Štepkov Súpis Dravcov ale aj ďalšiu  komédiu aj filmy z euro produkcie.  Smiech znel aj v centre ŽiWell počas predstavenia Pavla Seriša.

Zaujímavosti v rubrike Koktail oživil fotoreport nášho čitateľa o výskyte nutrí, ktorých sa na mŕtvom ramene zabývala celá rodinka. Priniesli sme tiež vyhodnotenie súťaže o TOP výklad, keď podľa poroty Najkrajšie výklady mali podľa poroty Inspira, Biely Ateliér a Café Kolonáda. Ako prežilo Šesť mesiacov, 15 291 kilometrov a deväť ľudí v žltej ponorke sa dozviete v pozvánke na cestovateľskú besedu a prezentáciu. Zahlasovať za Piešťancov môžete aj v  ankete OTO , v ktorej sa objavili aj mená ako Rytmus, Ego ale aj Slniečko či Branko Jobus.

 

12509281_807476309379864_6446012667153326284_nNa začiatok februára Krakovany chystajú tradičnú dedinskú zabíjačku ďalšie zaujímavé podujatie si dajte do kalendára v júli, keď sa Priaznivci Citroënov opäť stretnú v campingu Pullmann. Náš kalendár podujatí je tiež plný informácií a najkompletnejší prehľad všetkých plesov a karnevalov v okolí nájdete iba u nás: Plesová sezóna začala – kde a kedy sa u nás konajú plesy a karnevaly?

 

IMG_4277_resizeAj športová rubrika bola napriek zime plná správ, preto všetkým, ktorí tvrdia, že u sa u nás nedeje, odkazujeme, aby čítali PNky…Našim športovcom sa poväčšine darilo, napríklad hádzanári z Piešťan boli na tradičnom Matyšákcupe prví, z Austrálie a Singapúri si vodnopólová mládež odniesla zlato aj striebro a v kategórii žiačok do 14 rokov Piešťanské pólistky opäť vyhrali Zimné majstrovstvá Slovenska, ich kolegovia starší žiaci KVP Kúpele Piešťany boli zasa na Nereus cupe tretí. Skvelý výsledok dosiahli naši florbalisti, keď Pávi zdolali Hlohovec až 17:4! Po prvý raz si titul Majstra vesmíru v Pindžerle odniesol z Vrbového Maduničan a na piešťanský ľad zavítali bývalí veslárski olympionici. Poslednou skvelou novinkou je, že lyžiar Adam Masár vyhral 1. kolo SP v slopestyle. Všetkým, ktorí takto úspešne reprezentujú naše mesto, samozrejme, gratulujeme a držíme palce aj naďalej.

12553003_1077865728912045_6470779099745335868_n[1]Našim čitateľom zasa ďakujeme, že zostávajú s nami a želáme im krásnu zasneženú nedeľu.

Za tím redakcie Adriana Drahovská a rozprávkové postavičky z Úsmevu

IMG_3208_w

foto: archív PNky

Populárne články