Connect with us

Aktuality

Editorial: Týždeň na PNkách (1/2016)

Published

on

Reklama

Prvý pracovný týždeň roka 2016 je za nami. Počas neho sme Vám opäť priniesli viac ako štyri desiatky článkov z nášho regiónu, plných nových správ. A aby ste boli stále v obraze, máme tu pre Vás opäť týždenný prehľad vybraných najdôležitejších a najzaujímavejších informácii z piešťanského regiónu. Do čítania, priatelia!

zlate-stuhy2Hneď v pondelok sme hovorili s organizátorom Piešťanských zlatých stúh, Jánom Horňákom, ktorý na tento rok pripravuje medzinárodné podujatie, viac o ňom nájdete v článku: Oldtimery z celého sveta sa stretnú v Piešťanoch na FIVA World Rally.

Reklama

Mestský úrad už sa tiež pustil do práce a novinkám zo samosprávy sme sa venovali aj my. Dozvedeli ste sa tak, že Mesto ocení výnimočných pedagógov, očakáva tiež Vaše návrhy na ďalších ocenených – Navrhnite kandidátov na ceny primátora a chystá sa tiež udeliť titul najlepšieho športovca roka, ktorého môžete nominovať aj Vy: Mesto vyhlásilo anketu „ŠPORTOVEC ROKA 2015“. Rodičom predškolákov zasa poslúžila informácia, že Zápis prvákov na základné školy bude v apríli.

Znovu sme sa zamerali aj na pretrvávajúce problémy s ľudskými zdrojmi na úrade. Ich dôsledkami  je napríklad rozhodovanie sa na poslednú chvíľu, ako sa dozviete v článkoch: Informáciu o pohovore na voľné miesto zverejnil úrad dnes, koná sa zajtra a Zberné stredisko bude v najbližších dňoch zatvorené, mesto hľadá nového zamestnanca.

Reklama

12509555_1714621415435222_1968996028720493016_nAsi pre Vás nebude novinkou, že Počet obyvateľov Piešťan naďalej klesá a ešte aj Prvý Piešťanec roka 2016 si dal na čas! Zhrnuli sme pre Vás tiež všetky potrebné informácie k nadchádzajúcim voľbám do národnej rady, ktoré sa budú konať už 5. marca: Vo voľbách sa bude už len krúžkovať, Slováci v zahraničí môžu voliť poštou.  Pár štatistík sme priniesli v príspevkoch o cestovnom ruchu, kde sa dozviete, že Nemci chodia do Piešťan najmä na jar a na jeseň , a tiež potešujúcu správu, ako Rezort Piešťany chytá druhý dych.

IMG_9318Po naťahovačkách medzi vedením a poslancami, nakoniec zastupitelia našli spoločnú tému – sociálne veci. Na poslednom minuloročnom zastupiteľstve sa dohodli, že  chcú riešiť zariadenia pre seniorov aj projekty pre rodiny. Rovnako sa nevzdali ani projektu, s ktorým prišiel aktivista a člen mestského zastupiteľstva Michal Fiala v spolupráci s ďalšou poslankyňou Evou Wernerovou: Obnova prírodného kina pokračuje, najbližšie sa bude hoblovať.  Ich návrh počíta s dosiahnutím cieľa bez zbytočného plytvania financií z mestskej kasy.

TH_20160105__MG_3916_wSpolu s novým rokom prišla tiež Pani Zima a jej pozdrav ste mohli zaznamenať v našom fotoreporte zo piešťanskej vodnej plochy: Sĺňava pripravila prekrásne “divadlo” i v správe Vodná nádrž láka ku športu aj v zime. Zároveň sme si uvedomili, že vianočné obdobie je za nami, preto Stromčeky môžete nechať pri kontajneroch. Čo nastáva po sviatku Troch kráľov sa dozviete v článku o tradičných trojkráľových a fašiangových zvykoch v regióne.  Smutnú správu o tom, že v stredu 6. januára Zomrel plavec a vodný pólista Ladislav Bačík sme sa dozvedeli o deň neskôr. Celej rodine a pozostalým týmto vyjadrujeme našu Úprimnú sústrasť!

Piestany-History BacikV kategórii Kultúra stále nájdete niekoľko aktuálnych pozvánok piešťanských kultúrnych inštitúcií na január – MsKS pozýva na výstavy, zimný koncert aj rozprávky. Február odštartuje karnevalom na ľade, v PiCku sa predstaví už túto stredu so svojou prezentáciou Korzika – smaragdovým ostrovom na lyžiach i na skale skialpinistka Iva Sikulová – Filová a knižnica chystá Januárové čítačky, venované Dušekovi, Hevierovi, Čepčekovej, no príde aj Jobus.

KorzikaDozvedieť ste sa mohli aj, že Prvý mini festival roku 2016 bude v Piešťanskom pivovare, Súťaž Amatérskych Gitaristov vypukne za mesiac a žiWellné Ozveny festivalu Jeden svet štartujú už zajtra. Prvým filmom je LoveMEATender.

India (14)_resizePriniesli sme Vám tiež ďalší príbeh z pera cestovateľky a dobrovoľníčky Veroniky Repkovej: Fotopríbeh na pokračovanie: Šťastné a veselé po indicky (2). Za srdce chytí rozhovor s Piešťancom, ktorý pred Vianocami absolvoval náročnú operáciu nádoru na mozgu. Jeho príbeh môže slúžiť ako príklad a povzbudenie, keď z ťaživej situácie vzniká i niečo tvorivé a hodnotné. Ivan sa s čakaním na operáciu popasoval po svojom, všetko sa dočítate v článku: Fotograf Ivan Mocko si v nemocnici prešiel peklom, ale objavil v ňom skutočné hodnoty.

Kramare (5)_resizeAk vás dostatočne nepovzbudí pozitívny príklad, s januárovým splínom sa môžete popasovať aj poriadnym výšľapom. Už budúci týždeň Turistov čaká Zimný prechod Bezovec – Piešťany a ak snehová prikrývka ešte chvíľu vydrží, pre deti je pripravené ďalšie podujatie na predposlednú januárovú sobotu na Bezovci, kde MC Úsmev chystá zimnú Rozprávkovú jazdu.

535089_984334638303158_3946817710457519619_n[1]Športu opäť dominovali správy od našich basketbalistiek: V tíme Piešťanských Čajok končí rozohrávačka Kateřina Bartoňová a Basketbal: Čajky vyhrali v Šamoríne aj v oklieštenej zostave. Najúspešnejší paralympionik  Slovenska získal ďalšie ocenenie Jozef Metelka paracyklistom roka 2015, stane sa aj v Piešťanoch športovcom roka 2015?

Uvidíme, zostaňte s nami aj naďalej, veď už dnes máme pre Vás ďalšie nové informácie…

Adriana Drahovská, ilustračné foto: archív PNky, (ďalší autori a zdroje sú uvedené v jednotlivých článkoch)

Populárne články