Úvod Aktuality Dni otvorených dverí v SOŠ Rakovice v duchu tradícií

Dni otvorených dverí v SOŠ Rakovice v duchu tradícií

REKLAMA
Mlyny

Koncom októbra Stredná odborná škola Rakovice pravidelne otvára brány nielen pre svojich žiakov, ale aj pre verejnosť. Aj v tomto roku žiaci a pedagógovia pripravili od 24. do 26. októbra 2019 Dni otvorených dverí pre žiakov základných škôl, rodičov, absolventov a ostatných priateľov školy.
Návštevníci mohli obdivovať nápaditú výzdobu interiérov aj exteriéru školy, ktorú vytvorili žiaci odborov viazač – aranžér kvetín a floristika. V tomto roku boli témou výzdoby tradície regiónu, úcta k odkazu našich predkov a poďakovanie za dary prírody. Súčasťou výzdoby bola predajná výstava jesenných aranžmánov vytvorených žiakmi. Návštevníci si mohli zároveň prezrieť odborné pracoviská a vidieť, ako tieto aranžmány vznikajú pod rukami šikovných žiakov. Pod ich dohľadom si mohli aj sami vyrobiť jednoduchú dekoráciu. Žiaci odboru záhradník sa pochválili produktami vypestovanými na cvičných políčkach a v skleníkoch. Vystavili tekvice, baklažány, papriky, rajčiny a inú zeleninu.

Keďže škola sídli v historickej budove kaštieľa uprostred rozsiahleho parku, žiaci odboru manažment regionálneho cestovného ruchu sprevádzali návštevníkov areálom školy s informáciami o histórii kaštieľa aj o súčasnosti školy. Pripravili pre návštevníkov občerstvenie, ale tiež prezentovali európsky projekt „Slow food long life lost traditions back to the kitchen“, ktorý na Slovensku realizuje Europea Slovakia. Jednou z aktivít je prezentovanie tradičných regionálnych jedál. Zvolili si obľúbené slovenské jedlo – zemiakové šúľance v rôznych variáciách. Návštevníci mohli ochutnať, ale aj vlastnoručne si pripraviť makové, kakaové, aj šúľance so strúhankou a škoricou. Predstavili sa aj úspešní absolventi, ktorí prezentovali možnosť praxe v cestovnom ruchu v zahraničí už počas štúdia.


V slávnostne vyzdobenej školskej jedálni prebiehala ochutnávka a súťaž o najlepší tradičný slovenský koláč do ktorého sa zapojili žiaci, školská kuchyňa, aj gazdinky z okolia. Z množstva prinesených dobrôt bolo ťažké určiť víťazov. Najviac zaujal gaštanový cheesecake, ktorý upiekla Karin Štefánková, žiačka prvého ročníka. Na druhom mieste sa umiestnila pani Mária Janigová, ktorá pripravila dulový rôsol a tretie miesto získali kuchárky zo školskej kuchyne za výborné makové tortičky.

Kto potreboval trochu pohybu, mohol si v telocvični zahrať stolný tenis, hádzať basketbalovou loptou na kôš, či zahrať si discgolf v parku. V chemickom laboratóriu mohli mladí výskumníci pozorovať rôzne preparáty pod mikroskopom. Počas Dní otvorených dverí žiaci predviedli nielen svoje vedomosti a zručnosti ale aj talent na spev, či prednes poézie.

Aj v tomto roku sme pre návštevníkov Dní otvorených dverí pripravili pestrý program a už teraz zbierame nápady do budúceho roku.

Ing. Zuzana Bučková

REKLAMA