Connect with us

Aktuality

Do Vrbového po železnici už 105 rokov

Published

on

Reklama

Železničná trať Piešťany – Vrbové oslavuje jubileum. Slávnostne ju otvorili 27. októbra 1906. Na prepravu cestujúcich slúžila do roku 1978. Dnes jmá budúcnosť neistú.

[singlepic id=4112 w=320 h=240 float=right]Za niečo vyše roka stihla trať postaviť budapeštianska firma G. Gregersen a synovia ako odbočku Považskej dráhy. Odvtedy bol vlak obľúbeným druhom osobnej dopravy, napriek tomu, že maximálna rýchlosť dosahovala iba 40 km/h. Cestujúci moli nastupovať a vystupovať v piatich staniciach, okrem Piešťan a Vrbového to boli aj Piešťany predmestie (približne pri dnešnom Tescu), Trebatice a Krakovany.

Reklama

Hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková potvrdila, že aktuálne prebieha príprava o možnostiach vybudovania cyklotrás na niektorých železničných tratiach, vrátane tej medzi Vrbovým a Piešťanmi. O zachovanie železnice sa zasadzuje občianske združenie Čango a pravidelne na nej organizuje preteky pákových drezín. Združenie nesie názov podľa motorového vozňa, ktorý na trati kedysi pravidelne premával. Jeho dvojičku zase cestujúci prezývali vrbovská Kača.

10. júla aspoň počas jedného dňa takýto vožeň na trati Piešťany – Vrbové opäť premával:

Reklama

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=l55tKiruoYg[/youtube]

[singlepic id=16264 w=320 h=240 float=left]Šéf OZ Čango Vladimír Vacula potvrdil, že šanca na to, aby trať existovala aj v budúcnosti je stále živá: „O pomoc chceme požiadať vyšší územný celok. Ale zatiaľ nebudem o tom veľmi hovoriť, aby sa to na VÚC dozvedeli od nás a nie z médií.“ Koľaje a chodník pre cyklistov, by podľa jeho slov mohli existovať vedľa seba.

Pred dvoma rokmi vznikla iniciatíva „Zelená cesta“. Mestá Piešťany a Vrbové, obce Trebatce, a Krakovany spolu s Trnavským samosprávnym krajom sa dohodli, že sa pokúsia železničnú trať získať do vlastníctva kraja a prevádzkovať tam cyklochodník. Prevod majetku sa doteraz neuskutočnil.

Oslavy 105. výročia otvorenia trate sa z dôvodu nedostatku peňazí neuskutočnia. „Skôr si počkáme na dobu, keď bude mať 110 rokov,“ povedal Petr Veverka z OZ Čango.

[nggallery id=906]

Text: M. Palkovič Foto: T. Hudcovič

Populárne články